Koor esitab ortodoksi kirikumuusikat

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uspenski katedraali koor.
Uspenski katedraali koor. Foto: Pärnu Ooper

Laupäeval, 10. oktoobril esitab Pärnu ooperi kontserdisarjas "Musica sacra" Helsingi Uspenski katedraali koor Varvara Merras-Häyryneni juhatusel Pärnu Eliisabeti kirikus ortodoksi kirikumuusikat.

Helsingi Uspenski katedraali koor asutati aastal 1867 ehk üks aasta enne katedraali hoone valmimist. Kuni 1880ndateni tegutses koor poiste- ja meeskoorina. 1990. aastateni laulis koor põhiliselt kirikuslaavi keeles. Kui soomekeelsed jumalateenistused viidi väiksemast Helsingi Püha Kolmainu kirikust üle Uspenski katedraali, muutus koori repertuaar soomekeelseks. Tänapäeval tegutseb koor segakoorina, osaleb regulaarselt Helsingi ortodoksi koguduse jumalateenistustel ja annab iseseisvaid kontserte nii Soomes kui ka välismaal.

Koori kunstiline juht sopran Varvara Merras-Häyrynen on saanud ortodoksi kirikumuusiku, koorijuhi ja muusikapedagoogi koolituse. Ta on tegutsenud Vantaa kammerkoori, Lahti Bachi koori, Hiljaa Ensemble`i ja Soome ortodoksi kantorikoori dirigendi ja ortodoksi kantorina Soome kirikutes. Merras-Häyrynen laulab endise Soome Raadio kammerkoori lauljatest moodustatud Helsingi kammerkooris ja tegutseb aktiivselt kirikumuusikutest koosneva kammerkoori Gloria liikmena. Ta õpib Helsingi ametikõrgkoolis Ritva-Liisa Korhose juures laulmist ja vokaalpedagoogikat ning esineb regulaarselt solistinagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles