Munalaiul tabati keelatud jahti pidanud itaallased

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjend, kus itaallased jahti pidasid.
Varjend, kus itaallased jahti pidasid. Foto: Keskkonnainspektsioon

Tõstamaa vallas Lao poolsaarel tabati möödunud nädalavahetusel pardijahil olnud itaallased, kes kasutasid Eestis keelatud elektroonilist peibutusvahendit.

Laupäeval tuli valvetelefonil 1313 teade, et Tõstamaa vallas Munalaiul Põlde maaüksusel peetakse jahti ja kasutatakse elektroonset peibutusvahendit, vahendas keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul.

Kohale sõitnud Pärnumaa büroo inspektorid leidsid jahivarjendist neli itaallast ja sealsamas oli elektrooniline peibutusvahendki. "Kontrollimise ajal peibutusvahendit ei kasutatud, aga üks jahilistest tunnistas, et oli seda kasutanud," selgitas Tuul.

Keelatud võtteid kasutanud jahimeestele määrati kohapeal trahv 400 eurot.

Inspektorid andsid jahimeestele korralduse oma jahipaunad avada ja selgus, et seal oli veel kaks elektroonset peibutusvahendit. "Need võeti asitõendina hoiule," sõnas Tuul.

Pärnumaal linnujahti pidanud itaallastel oli jahipidamise luba, samuti oli tõlgi vahendusel neile selgitatud jahieeskirja ja sellega tutvumise kohta neilt allkirjadki võetud.

Jahikorraldajaga ühendust võtnud inspektorid selgitasid välja, et jahikorraldajal oli maaomanikuga leping ja volitused tema maa peal jahti pidada. "Selles suhtes mingeid pretensioone ei ole," rääkis Tuul.

"Jahikorraldaja lubas neid jahimehi rohkem mitte vastu võtta, aga probleem sellega ei kao," selgitas Tuul. "Nende asemele võivad tulla uued jahimehed, kes samamoodi meie seadusi eiravad."

Keskkonnainspektsiooni selgituse kohaselt pole mõeldav pidevalt jahimeeste järele valvata, pigem tuleks jahipidamise korraldus üle vaadata.

"Praegu on nii, et jahikorraldaja toob jahiseltskonna kohale ja pärast tuleb neile järele, ise pidevalt kohapeal ei ole. Seaduse järgi ei ole sellist kohustustki," tõdes Tuul. "Samuti ei ole jahikorraldajal õigust jahimeeste asju läbi otsida ega keelatud jahipidamisvahendeid ära korjata."

Kihnu ja Manilaiu ümbrus on tõenäoliselt Eesti atraktiivseim linnujahipiirkond, seda just lindude arvukuse pärast. Mujal Eestis ei ole keskkonnainspektsiooni teatel välismaiste jahimeestega viimasel ajal probleeme esinenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles