Juhtkiri: Mugav küll, aga väga haavatav

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eilses Pärnu Postimehes, samuti nädalalehes Eesti Ekspress ilmunud lugu emast ja kahest tütrest kui vilunud retseptipetturitest on mõtlemapanev. Oleme õigustatult olnud uhked oma digiretsepti süsteemi üle, mis võimaldab saada ravimeid traditsioonilise paberretseptita. Nüüd selgub, et kuigi süsteem on mugav, on see samavõrd haavatav.

Kindlasti ei maksa siinkohal tõtata uisapäisa süüdistama perearste, kelle tõttu õnnestus petturitel poolteist aastat karistamatult tegutseda. Ei saa jätta märkimata sedagi, et ühiskonnale selle pettusega kahju ei tehtud: rohtusid edasi ei müüdud, need kulusid paadunud ravimisõltlasele endale.

Eesti Ekspress süüdistas haigekassat, mis polevat mitte ainult kaotanud kontrolli delikaatsete andmete üle, vaid lausa soodustavat info väärkasutamist, jagades petturitele avasüli vajalikku informatsiooni. Loomulikult ei taha haigekassa avalikult vajakajäämisi tunnistada, kuid kogu andmesüsteemi võiks vähemalt üle kontrollida ja lisada elemente, et tagada isikuandmete turvalisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles