Muusikanädal Pillerpalli moodi

, Pillerpalli muusikaõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

„Isiklik vastutus ühises töös – mis võib veel paremini kasvatada,” see Zoltan  Kodaly mõte sümboliseerib kogu möödunud üritust.

Seoses muusika-aasta tähistamisega toimus Pillerpalli lasteaias muusikanädal, kuhu mahtusid igapäevased ühised muusikalised avastused klassikalisest muusikast, rütmitunnetamisest, instrumentidest, rahvusvahelisest muusikapäevast, nukuteatri Muff lavastusest „Noodilugu“ ning Pärnu toimetulekukooli muusikaõpetaja Olavi Kõrre üllatavast muusikatunnetusest.

Iga päev said suures muusikalises hommikuringis kokku kõik Pillerpalli rühmade lapsed ja õpetajad. Saalis ootas põngerjaid muusikaõpetaja, kes mängis heliastet So-d. Tema juhendamisel musitseeriti ja mängiti orkestris rütmipillidel. Esmaspäeval olid tähelepanupunktis trummid, teisipäeval marakad, kolmapäeval tamburiinid, neljapäeval looduspillid. Muusikalistes mängudes tutvuti klassikalise muusikaga: Modest Mussorgki “Lõvide” ja Saint Saensi “Munast koorumata tibupoegade balletiga”.

Muusikanädala avas Pillerpalli täiskasvanute orkester Bizet’ “Carmeni” avamänguga. Orkestrimängus osalesid lasteaia kõik töötajad, kaasa arvatud töömees, kes mängis taldrikuid. Esitus innustas lapsi osalema veel rohkem rütmipillide orkestris. Ühise rütmi mängimisega marakatega said hakkama isegi kõige väiksemad orkestrandid, alles mõni nädal tagasi lasteaeda tulnud sõimerühma lapsed Juntsude rühmast. Musitseerimisest tundsid rõõmu ka meie erivajadustega lapsed Nöpside rühmast. Nädala lõpuks oli orkestripala nii selge, et kõik väikesed „muusikud“ nautisid pillidel musitseerimist.

Mängudes kõlanud klassikaline muusika meeldis lastele. Saint Saensi “Munast koorumata tibupoegade balleti” muusikale tehtud mäng tekitas ahhaa-efekti nii lastel kui  õpetajatel. Seda mängu oli huvitav ja lõbus kõigil mängida ja jälgida.

Neljapäeval said lapsed näha ja katsuda puhkpille (tenor ja plokkflööt), keelpille (viiul, kannelt, balalaika, mandoliin, kitarr, elektrikitarr ja ukulele), lõõtspilli (karmoška) ja löökpille (suured trummid). Palju tänu Tartu ülikooli Viljandi kultuurikolledžile viie instrumendi kinkimise eest!

Muusikanädalat kroonis reedene üllatusesineja Olavi Kõrre, kes musitseeris kõikidel nimetatud pillidel. Koos lauldi Toomas Volli ja Helle Kirsi kirjutatud meie oma laulu „Vallatu Pillerpall” ukulele saatel.

Lapsed joonistasid ja meisterdasid rütmipille terve nädala jooksul. Töödest sai vahva näitus – Pillerpalli pillilugu, mis on üleval lasteaia pika koridori galeriis ja on nähtav kõigile.

Muusikanädalast said lapsed võimsa elamuse. Musitseerimine kaaslastega annab alati midagi asendamatult väärtuslikku, isegi siis, kui see on kaugel täiuslikkusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles