Kolme lapse ema mõisteti üheksaks aastaks vangi

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

«Sõltuvus,» põhjendas kolme väikelapse ema Reena Metsakänd, miks ta kahele eelnevalt määratud karistusele vaatamata jätkuvalt retseptirahusteid välja pettis. Sõltuvus, mille toitmise eest määrati talle nüüd üheksa aastat vangistust. Reaalselt.

Ent selles, et kolm last pikalt ilma emata kasvama peavad, pole 30aastasel Metsakännul peale enda kedagi süüdistada. Esimest korda karistati Metsakändu, kes toona kandis nime Vaikla, võõra identiteedi all retseptiravimite välja petmise eest juba 2012. aastal. Seejärel täpselt sama teo eest 2013. aastal, mil talle mõisteti kuus aastat vangistust. Selle kandmine lükati aga edasi kuni tema noorima lapse kolmeaastaseks saamiseni.

Ei väikesed lapsed ega kaks määratud karistust suutnud aga Metsakändu kuritegelikult teelt eemal hoida. Juba sissetöötatud skeemi kasutades jätkas ta tegutsemist.

13 170 tabletti

Ajavahemikul 8. märtsist 2013 kuni 30. aprillini 2015 helistas ta 55 isiku nime ja isikukoodi kasutades perearstidele, veendes neid esitletud inimestele välja kirjutama psühhotroopsete ravimite digiretsepte.

Apteegist rohtude väljaostmiseks esitas ta väidetavalt rohte vajava inimese nime ja isikukoodi, kuid ostjana enda isikuandmed. Pettus läks läbi 276 korral, võimaldades Metsakännul soetada 13 170 tabletti ning 90 pudelit psühhotroopset ravimit.

«Millele te mõtlesite, kui uuesti hakkasite tegutsema? Milleks seda vaja oli, teil on kolm last?» küsis kohtunik Igor Pütsep eilsel kohtuistungil vaat et isegi nukralt. Metsakännul polnudki midagi targemat vastuseks kosta, kui et tema ja ta ema Terje Vaikla, kelle osas ses asjas alles menetlus käib, langesid sõltuvuse küüsi.

Titetegu päästab

Arvestades süüteo raskust ja eelnevaid karistusi, ei jäänud aga kokkuleppele läinud Metsakännul, kes väidetavalt kevadest saadik enam ühtki rahustit pole tarbinud, just palju kauplemisruumi – liitkaristusena tuli vastu võtta üheksa aastat vangistust. Vastavalt kokkuleppele ja eelmisele kohtuotsusele peaks ta seda kandma hakkama järgmise kuu alguses.

Ent jällegi on Metsakännul vanglast vabanemise kaart. Pettuseperioodil rasestunud ja tänavu suvel abiellunud Metsakänd sünnitas kaks kuud tagasi lapse, seetõttu võib ta nüüdki taotleda karistuse edasilükkamist kuni pesamuna kolmeaastaseks saamiseni.

Ent pärast seda, kui pesamuna sünnipäevatordil on kolm küünalt puhutud, peab emme vangi minema. Pikkadeks aastateks. Kui Metsakänd peaks kogu karistuse ära kandma, on pere noorim laps tema vabanedes sirgunud juba 12aastaseks, keskmine 14aastaseks ja vanim on 18aastasena lapsepõlve selja taha jätnud. Ilma emata.

Seadustes olevate nõrkade kohtade ära kasutamises kogenud Metsakännule jääb võimalus vangistuse edasi lükkamiseks sünnitada enne kinniminekut järjekordne laps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles