Piltuudis: Harald Nugiseksi auks rajati tema sünnikodusse mälestusväljak

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivilt eemaldavad katte Eesti Leegioni sõprade klubi esindaja Andri Ollema ja Harald Nugiseksi poeg Tõnu Nugiseks.
Kivilt eemaldavad katte Eesti Leegioni sõprade klubi esindaja Andri Ollema ja Harald Nugiseksi poeg Tõnu Nugiseks. Foto: Kaarel Aluoja

Eile avati Järvamaal Vanaõuel mälestusväljak sõjasangarile, Eesti Vabariigi taastamisele kaasaaitajale, Pärnu linna ja Pärnumaa vapimärgi kavalerile kaitseväe erukaptenile Harald Nugiseksile.

Järvamaal Särevere vallas Karjakülas asuv Vanaõue talu on Nugiseksi sünnikoht.

Nüüd saab rännumees, kes jõudnud Vanaõele, korraks istuda, mõtiskleda Eesti parimatele poegade üle, võtta pingi kõrvalt kapist raamatu Nugiseksi lühielulooga ja selle toel minna aega, kui aated olid hinnas ja mehed oma maad ja rahvast relvaga kaitsesid.

„Mälestusväljak sündis austusest Haraldi vastu, kes oli minu väga hea sõber, ja temaga koos teise vabadussõja lahingutandril võidelnud Eesti sõjameeste austuseks-mälestuseks. Sündis sellekski, et noorsugu teaks oma sangareid ja püüaks oma elu elada nende vääriliselt,“ ütles Eesti Leegioni sõprade klubi juhatuse liige Andri Ollema.

Ollema sõnutsi sündis Eesti Leegioni sõprade klubi rajatud mälestusväljak koostöös Harald Nugiseksi poja Tõnuga, kes on Vanaõue talu praegune peremees.

Pärnumaal Sauga vallas elanud Nugiseks oli üks neljast eestlasest, kes sõdurivapruse eest oli autasustatud Raudristi Rüütliristiga.

22. oktoobril 1921 sündinud Nugiseks lahkus meie hulgast mullu 2. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles