1000euroste arvete kirjapaneku süsteem aitab avastada maksukuritegusid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Septembri lõpus pidasid maksu- ja tolliameti uurimisosakonna töötajad Pärnus ja Tallinnas kinni neli inimest, keda kahtlustatakse maksukohustuse vähendamise eesmärgil valeandmete esitamises, millega tekitati maksukahju kuni 167 000 eurot.

Kahtlustuse järgi esitas Raplamaal tegutsev osaühing 2014. aasta juulist 2015. aasta augustini käibedeklaratsioonides tahtlikult valeandmeid, kasutades selleks näilikke arveid. Prokurör Elle Keemani sõnutsi andis see võimaluse raamatupidamises vaid paberil tasutud käibemaks sisendkäibemaksu hulka arvestada ja niiviisi oma maksukohustust vähendada.

Kuivõrd näilise müügiskeemi osa oli raha liigutamine, peeti kahtlustatavad kinni vahetult pärast seda, kui oli toimunud varem üle kantud 10 800 euro sularahas tagastamine.

„Selles juhtumis oli kahtlustuse esitamise kokkupanemisel otsustavaks käibedeklaratsiooni lisa ehk niinimetatud 1000euroste arvete registreerimise süsteemi jõustumise abil väljajoonistunud skeemid. Kuigi maksukuriteo märgid olid uurijatel mõnda aega olemas, siis lisaandmed võimaldasid kiiremini koguda tõendeid ja jõuda organisaatoriteni,“ rääkis MTA uurimisosakonna juhataja Rain Kuus.

Samuti kahtlustatakse kolme variettevõtetega seotud inimest kuulumises kuritegelikku ühendusse, mille tegevuse sisu oli aidata legaalselt äri ajavatel ettevõtetel esitada maksuhaldurile valeandmeid maksude vähendamise sihiga.

Kohtus süüdimõistmisel karistatakse maksuhaldurile valeandmete esitamise eest rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega ja kuritegelikku ühendusse kuulumise eest kolme- kuni 12aastase vangistusega.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust korraldab maksu- ja tolliamet ja juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles