Juhtkiri: Harkus tarviline kava

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Harku vald kavatseb valda sisse kirjutatud inimesed maamaksust vabastada, et võita nii juurde füüsilise isiku tulumaksu. Sealsete vallajuhtide kaval on jumet, sest Harkus elab 3000-3500 inimest, kes pole sellesse valda registreeritud, seega laekub nende tulumaks muude omavalitsusse.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler leidis, et Harku valla samm maamaks kaotada väärib järgimist mujalgi.

Pärnus on maamaksust loobumisest ikka ja jälle räägitud, kuid teatud soodustustest kaugemale pole jõutud. Kõikjal riigis on masseeritud mõtet, et kodualune maa peaks olema maksuvaba.

Pärnus laekub maamaksust linnale suurusjärgus umbes 17 miljonit krooni. Vaese aja kohta on see tükk raha, millest loobuda ei soovita. Teisalt võiks Harku valla samm olla eeskujuks meilegi.

Ilmselt ei tohiks olla raske välja selgitada, kui palju on Pärnus neid elanikke, kes pole linnakodanike nimekirjas. Kas maamaksu võrra raha kokkuhoidmine motiveeriks neid end linnakodanike registrisse kandma? Või tingib mujal hingekirjas olemise mõne muu tarvilise teenuse kättesaamine?

Riik saaks omalt poolt omavalitsuste initsiatiivi maamaksu kaotamisel toetada. Üks võimalusi selleks on suurendada omavalitsuse arvele laekuvat füüsilise isiku tulumaksu osa. Teadupoolest on praegune võimuliit Toompeal pigem eelistanud sellist poliitikat, kus kohalike omavalitsuste tulubaasi on kärbitud.

Niisiis on asi järjekordselt regionaalpoliitilises tahtes. Vaatame, kas Isamaa ja Res Publica Liit seab maamaksu kaotamise oma valimislubadustesse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles