Aasta puitehitise konkursil võistleb neli ehitist Pärnumaalt

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta puitehitise konkursil võistlev saunamaja Tõstamaal. Projekteerija Greencube OÜ.
Aasta puitehitise konkursil võistlev saunamaja Tõstamaal. Projekteerija Greencube OÜ. Foto: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit

Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu korraldatavale aasta puitehitise konkursile esitati tänavu rekordarv võistlustöid – 57, Pärnumaalt on võistlustules neli ehitist.

Pärnumaalt on konkursile esitatud saunamaja Tõstamaal, suvila Rannakülas, suveköök Manija saarel ja Pärnu rannaniidu linnuvaatlustorn.

Kui varem on aasta puitehitise võistlusel domineerinud elamud ja väikevormid, siis sel aastal on üle poole esitatud objektidest avalikud ja pigem ettevõtlusega seotud hooned: puitehitised on Eestis järele jõudnud euroopalikele trendidele.

Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu projektijuhi Anni Martini sõnutsi on võistlustööde hulgas üheksa eramut, neli suvilat ja viis kortermaja. "Kuigi võistlusele esitatud kortermajad on puitfassaadidega, ei ole ilmselt kaugel aeg, kui samamoodi Põhjamaadega on kortermajad tervikuna puitkonstruktsioonis teostatud," märkis ta.

Suure grupi puitehitiste konkursil moodustavad installatsioonid ja väikevormid. "Esitatud objektide hulgas on üle maailma välgukiirusel levinud ja rekordilist kajastust leidnud audioraamatukogu "Ruup", kogu aeg kasutuses olev Eesti kunstiakadeemia tudengite "Lugeja" Harju tänaval, Tallinna arhitektuuribiennaali installatsioonid, Pärnu rannaniidu linnuvaatlustorn ja Eestit väga väärikalt ja puidukäsitlust maailmatasemel tutvustanud Expo paviljon," seletas Martin.

Professionaalne puitarhitektuur on levinud kogu Eestis, sest konkursile laekus töid peaaegu igast maakonnast. "Kõige enam esitati kandidaate Harju- ja Tartumaalt, kuid arvukalt on objekte ka mujalt maakondadest," täpsustas Martin.

Aasta puitehitise võistluse tulemused kuulutatakse välja 25. novembril Tallinnas Nordea kontserdimajas rahvusvahelisel puitarthitektuuri konverentsil "Puit – homse elukeskkonna võti".

Aasta puitehitise valimist korraldab Eesti metsa- ja puidutööstuse liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles