Piret Seire: Õnnetus ju ei hüüa tulles

, Lääne päästekeskuse ennetustöö büroo juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne päästekeskuse ennetustöö büroo juhataja Piret Seire.
Lääne päästekeskuse ennetustöö büroo juhataja Piret Seire. Foto: Lääne päästekeskus

Viimane nädal on olnud tuleõnnetusterohke. Kahjuks ei piirdunud need õnnetused vara hävimisega, tuli võttis kahest elumajast endaga igaveseks kaasa kolm inimelu.

Peale nende traagiliste õnnetuste leiame muu hulgas sellised juhtumid nagu toidu kõrbemine, vahelagede süttimine korstna läheduses, eramu katlamajast alguse saanud põleng, rasvapõleng kortermajas. Seejuures on tähelepanuväärne, et kõiki neid õnnetusi oleks saanud lihtsate ja käepäraste vahenditega ära hoida.

Õnnetustele sügavamalt otsa vaadates tekib seos esimese lume tulekuga, mil liikluses juhtub palju õnnetusi. Tundub justkui, et lumeta ajal on kõik liiklejad unustanud, kuidas ilmaolud mõjutavad teedel ja tänavatel liikumist.

Sama on tuleohutusega. Ilmad on muutunud kõledamaks ja niiskemaks ja kütteperiood alanud. Tubased tegevused on saanud meelepärasemaks ja inimesed on rohkem kodus. Korstnapühkijad on ahjud, pliidid ja korstnad üle kontrollinud ja tekib tunne, et tuld teha on ohutu. Aga ainult korstnapühkija akt ei garanteeri 100protsendist kindlust. Iga inimene peab ise panustama enda, pere ja kodu ohutusse.

Olukord meie kodudes on viimase kümnendi jooksul muutunud küll oluliselt paremaks, kuid siiski juhtub aastas kümneid õnnetusi, kus hukub või saab vigastada inimene. Vähim, mida teha saab, on mõelda tuleohutusele kodus ja kontrollida seda veebipõhise testiga. Kodutuleohutuks.ee internetilehel esitatakse lihtsaid küsimusi, mis kõik puudutavad kodust tuleohutust, ja test annab kohe vastuse, mida teha, kui esineb puudusi.

Enne kui lähete testi tegema, palun kontrollige kohe, nüüd ja praegu, kas teie suitsuandur on tolmust puhas ja töökorras. Suitsuandur on teie kiireim ja odavaim elupäästja, see avastab tulekahju enne, kui leegid on jõudnud katuseräästasse. Mõelge, millega te riskite ja kas see on seda väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles