Pärnu linnaorkester teeb hooaja avakontserdil kummarduse Arvo Pärdile

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Toomas Huik / Postimees

Pärnu linnaorkestri 22. hooaja avakontsert toimub laupäeval, 17. oktoobril Pärnu kontserdimajas, kontserdil kõlavad Arvo Pärdi, Veljo Tormise ja Richard Straussi teosed.

Hooaja avakontserdil teeb Pärnu linnaorkester erilise kummarduse tänavustele juubilaridele Arvo Pärdile ja Veljo Tormisele. Kontserdil ettekantavaid mõlema suurmehe teoseid seob märksõna "algus". Mitmed Pärnu linnaorkestri orkestrandid alustasid koosmängimist isetegevuslikus kollektiivis, Pärnu KEKi kammerorkestris. Veljo Tormise "Väike sümfoonia" (Hommage á Joseph Haydn) valmis 1961. aastal ja on spetsiaalselt loodud esitamiseks isetegevuslikele orkestritele.

Arvo Pärdi esimene sümfoonia (1963) on omakorda avanumbriks sellele järgnenud imelistele sümfooniatele. 1977. aastal sündinud orkestriteos "Cantus Benjamin Britteni mälestuseks" aga pärineb tintinnabuli-stiili algusajast.

Kui kontserdi avaosas kõlab väärt eesti muusika, siis kontserdi teine pool on pühendatud Richard Straussile, kelle sünnist möödus mullu 150 aastat. Baieri valitsus pakkus omal ajal heliloojale võimalust, et ta valiks oma 84. sünnipäeva tähistamise puhul esitamiseks meelepärase teose oma loomingust. Toonane valik langes näidendile "Kodanlasest aadlimees". Üheksaosalist süiti nimetatud lavateosest kuuleme Pärnu linnaorkestri esituses hooaja avakontserdi väärikaks lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles