Juhtkiri: Kui pagulane seisab esikus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu linnavolikogu alustas eilset istungit pealinnast tulnud külalise ärakuulamisega. Triin Raag sotsiaalministeeriumist rääkis pagulaste teemal. Ei ütleks, et selles jutus oleks teema vastu huvi tundvale inimesele midagi uut. Nii Postimees kui Eesti Päevaleht on Euroopast ümberasustatavate pagulaste Eestisse saabumise ja siin viibimise korrast piisavalt üksikasjalikult kirjutanud. Raagki on teles ja raadios üles astunud, et pärismaalaste kartusi tulijate suhtes hajutada.

Tallinna külalise jutust jäi kõlama, et pagulaste puhul kasutatakse paindlikke lahendusi. Sõnavõttudes avaldas aga sotside esindaja Valter Parve kahtlust, kas sotsiaalministeerium siis, kui tuleb tegutseda, suudab olla tasemel. Ta tõi näiteks asenduskodude aastatepikkuse juurutamise, mis on läinud väga üle kivide-kändude. Parve mõte oligi, et pagulaste saabumisega on jube palju kaalul ja nendes maakondades, kuhu inimesed elama paigutatakse, peaks kohapeal olema riiklik koordineeriv üksus, mis tegeleks ümberasunutega. Sotsiaalministeeriumis on aga pagulasküsimus kahe ametniku vedada. Hankekorras otsitakse ministeeriumile partnerit, kes hakkab korraldama pagulaste siinset eluolu, aga kes selleks saab, pole veel teada.

Volikogu aseesimees, keskerakondlane Hillar Talvik küsis otse: mis saab edaspidi? Just tuleviku ees on hirm. Juba räägitakse, et paari aastaga võib saabuda kuni 600 pagulast, aga milliste arvudeni me veel jõuame?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles