Usinaimad said preemiaks Küprosele

, Ühisgümnaasiumi õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühisgümnaasiumi projektimeeskond Kathikases.
Ühisgümnaasiumi projektimeeskond Kathikases. Foto: Erakogu

Erasmus+ projekti „Equal Opportunity of Learning Skills Increasing the Level of Employability“ vaheülesannete viis parimat õpilast said 5.–11. oktoobrini viibida Küprose Polise lütseumi-ametikooli õpilaste kodus ja osaleda õppetöös, peale selle toimus iga päev üks õppetund kohalikes asutustes.

Eestlaste ja küproslaste kõrval osalevad projektis itaallased, poolakad ja türklased, kuid türklased Küprosele tulla ei saanud.

Projekti eesmärk on võimaldada õpilastele karjäärikoordineerimist ja tööturul läbilöömiseks vajalike oskuste ja pädevuste õpetamist ning arendamist. Edela-Küprosel asuvas Polise linnas tutvustati sealse piirkonna töövõimalusi. Küprose hõredamalt asustatud osas paiknevas viietärnihotellis Anassas tutvustati õpilastele hotelli ja selle kompleksis asuvaid villasid ning räägiti, kuidas seal külastajate eest hoolitsetakse. Hotellikompleksis peatuvad jõukad privaatsust otsivad inimesed, alates monarhidest ja lõpetades tuntud sportlastega. Enamikul hotelli 166 toast ja sviidist on privaatne pääs mere äärde, mille tagavad oskuslikult istutatud põõsad, mäest astmeliselt alla laskuvad jalgrajad ja trepid.  

Järgmisel päeval tehti projektimeeskondadele ekskursioon Polise haiglas ja selgitati, et tingituna hõredalt asusatud piirkonnast on arste vähe ennekõike antakse esmaabi. Personal on väga kogenud, sest osata tuleb kõike, seetõttu on haigla hea koht noortele arstidele, kes saavad seal end mitmekülgselt arendada. Sageli võivad seda Küprose kõige puutumatuma loodusega paika külastavaid turiste tabada matkamisel tekkinud vigastused. Mägisel alal paiknemise tõttu on haiglal oma päästemeeskond.

Küprose ülikoolides saab küll õppida meditsiiniõeks, aga arstiks tuleb õppida välismaal. Meid vastu võtnud arstid olid õppinud Venemaal ja Bulgaarias. Kuigi meditsiini õppida on populaarne ja arstiabi ning enamik ravimitest patsientidele tasuta, on arstiks-õeks saamine väga kallis (meditsiiniõeks õppimise eest tuleb maksta 15 000 – 20 000 eurot aastas).

Polise päästekeskuses tutvustas selle juht Marios Loizides 2010. aastal ehitatud moodsat päästedepood: enne 2010. aastat tuli päästjatel teha oma tööd kaitseriietuseta. Päästeteenistus jaguneb metsatulekahjude kustutamise osakonnaks ja tavapäästjateks. Polise päästedepoos töötab 24 tuletõrjujat, peale selle vabatahtlikud. Palk ja töötingimused on väga head (valves ollakse 42 tundi nädalas). Põhiline, millega kokku puututakse, on kaduma läinud turistid, gaasiõnnetused ja kulupõlengud. Depool on täielik päästeautode komplekt, kaks helikopterit ja kolm lennukit.  

1993. aastal vendade Georgios ja Giannis Kyriakidese asutatud Kathikase Vasilikoni veinitehases tutvustati õpilastele veinitootmise ajalugu, protsessi, kvaliteedi kontrolli tähtsust. Veinitehas on saanud veinide eest auhindu. Veini kvaliteedi tagab moodne tehnoloogia, sest nii saab veine kääritada lisaaineid panemata.

Veinitootjad hoiavad kokku, peale Euroopa Liidu toetab neid oma riik. Veinitehases on töötajaid ka välismaalt – tähtis pole mitte päritolu, vaid oskused ja teadmised. Tavaline töötaja teenib netos 1200 eurot kuus, kinni makstakse ta elamine ja kord aastas edasi-tagasi pilet kodumaale. Tehase veine võib osta kogu Euroopast, kuid suurim osa toodetest läheb Hiinasse.

Kuigi tööpäevad olid tihedad ja kohalike jaoks oli käes külm sügis – päeval oli sooja 24–30 kraadi –, otsustasid Eesti õpilased ja õpetajad reisi lõpuks minna paaritunnisele ekskursioonile jahtlaevaga. Laeva kapten Cristos näitas Püha Georgi saart ja kirikut ning tegi pooletunnise ujumispausi sinises laguunis. 22kraadine merevesi oli kohalike jaoks liiga külm, ilmselt seetõttu nauditi seda sõitu vaid koos Inglise turistidega.  

Õpilased jäid ülimalt rahule kohalike külalislahkusega, leidsid uusi sõpru ja lahkusid üksteisest pisarsilmil. Nii mõnigi õpilastest plaanib Küprosele tööle või seljakotiga rändama minna.

Küprost külastasid Pärnu ühisgümnaasiumi arendusjuht ja prantsuse keele õpetaja Liis Raal-Virks, filosoofiaõpetaja Peedu Sula, emakeele ja hispaania keele õpetaja Kersti Jürgenson ning õpilased Madis Arumäe, Anastasia Poddubko, Triinu-Liis Seerma, Chrystal-Katriin Kopti ja Eliise Killing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles