Looduse uurimine ja hoidmine algab lasteaias

, Liblika lasteaia õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põnevat uurimist jagub.
Põnevat uurimist jagub. Foto: Erakogu

Pärnus Liblika ja Sindi lasteaias saab vaadata fotonäitust „Tabatud hetk looduses“, kus eksponeeritud fotod valmisid möödunud õppeaasta jooksul õppekäikudel. Lapsed ise valisid, mida fotoaparaadiga jäädvustada, ja andsid piltidele sobivad pealkirjad.

Liblika lasteaia lapsed osalesid koos Sindi lasteaia ja Rääma kooliga keskkonnainvesteeringute keskuse projektis „Sõpradega loodust avastama ja hoidma“, mis andis väikestele loodusesõpradele palju uusi teadmisi ja kogemusi.

Peale jäätmete sorteerimise ja taaskasutamisvõimaluste uuriti vee tarbimise, säästmise ja puhastamisega seotud küsimusi. Meenutades lastega eelmisel õppeaastal projekti raames toimunud väljasõite, tõid lapsed esile talvise õppekäigu Soomaale, kus vaadeldi ja uuriti, mida koprapere talvel teeb. Koos otsiti märke kopraonu tegevusest ja oldi üsna veendunud, et just tema töö oli puude langetamine ja tammi ehitamine.

Peale kopra oli ka põder metsa oma jäljed jätnud: puukoort oli mitmes paigas üsna isukalt söödud. Hiljem sai rahvuspargi külastuskeskuses lähemalt vaadata ja katsuda kopratopist ja kuulda juttu kobraste elust.  

Maikuus käidi Rae järve ääres uurimas sealset elurikkust. Järve juurde jõudes jagati lapsed kahte rühma. Põnev oli järvest kahvadega putukaid ja muud kraami õngitseda. Mõnel innukamal püüdjal õnnestus isegi mõni elusolend peale vetikate võrku saada.

Üks lasterühm jälgis suure huviga keskkonnaameti spetsialisti Merike Palginõmme eestvedamisel, kuidas tillukesed veeolendid vett täis kaussides ringiratast ujusid. Mõni veeasukas oli nii pisike, et vaatamiseks tuli appi võtta luup.

Teine rühm käis metsas koos loodusmaja õpetajatega kevademärke otsimas. Lapsed olid elevil ja isegi hirmunud, kui rohu seest vonkles teele unest ärganud rästik. Hiljem rühmad vahetusid. Enne ärasõitu tehti lahti kaasavõetud leivakotid ja nii head söögiisu polnud õpetajad lastel ammu näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles