Juhtkiri: Pärandi elujõud

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärand, nii vaimne kui materiaalne on väärtuslik kas või seepärast, et seda ei ole võimalik taastekitada, ainult hävitada või hoida. Materiaalse pärandi hulka kuulub kindlasti arhitektuur. Vanad hooned määravad iga linna ja asula näo, olemuse ja identiteedi. Iga eakat hoonet ei pea tingimata arhitektuuripärliks pidama, kuid oma väärtus on neil kõigil ja seda väärtust saab suurendada oskusliku ja pieteeditundelise restaureerimisega.

Hiljuti tunnustas riigi muinsuskaitseamet parimaid tänavusi restaureerimistöid ja suur rõõm oli nende seast leida kolm Pärnu maja. Hästi restaureeritud mälestiste kategoorias tunnustas muinsuskaitseamet Kuuse 2 eramut (restaureerimisprojekti koostas Tiit Raev Arcus Projektist, restaureerija AS Pärnu REV). Samuti pälvis üleriigilise tunnustuse Rüütli 19 Pärnu kohtumaja katuse restaureerimine Ülar Saare projekti järgi. Samuti teenisid kiituse ära Jaak Tammearu ja tema meeskonna restaureeritud Lõuna 2a hoone Pärnus, Kihnu õigeusu kiriku aknad ja Paadrema õigeusu kiriku peauks.

Kui praegu, kaunil sügisel Pärnus veidi ringi jalutada – ja see on parim aeg, sest vaadet ei sega puulehed –, tasub oskuslikult restaureeritud majadele kindlasti pilku heita. Pealegi võib ülalnimetatud majade kõrval vaatama suunduda neid hooneid, millele omistati Pärnu linna restaureerimispreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles