Pärnu Rüütli platsi arhitektuurivõistlus kukkus läbi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli plats.
Rüütli plats. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Oktoobris lõppenud Pärnu Rüütli platsi ja selle lähiümbruse arhitektuurivõistlusele laekus kokku viis ideekavandit, kuid žürii hinnangul ei pakkunud ükski töödest väärikale asukohale piisavalt terviklikku lahendusettepanekut või ruumilist kvaliteeti võrreldes tänase olukorraga.

Sellest tulenevalt otsustas žürii kuulutada ideevõistluse läbikukkunuks ja jätta preemiafond välja jagamata. Žürii tegi Pärnu linnavalitsusele ettepaneku kuulutada välja täpsustatud tingimustega uus ideevõistlus, mille linnavalitsus tagasi lükkas, vahendab Eesti arhitektide liit.

Ideevõistluse eesmärgiks oli leida Pärnu südalinna, Rüütli platsi ning selle lähiümbruse alale parim avaliku ruumi ning auto- ja kergliikluse korralduse ruumiline lahendus. Võistluselt oodati ka linnaruumilist ettepanekut Eesti Vabariigi väljakuulutamisega seotud Pärnust pärit isikute mälestuse jäädvustamiseks etteantud võistlusala piires.

Arhitektuurivõistlusega sooviti saavutada atraktiivne ja inimliku mõõtmega avalik linnaruum, mis oleks Pärnu linna keskuseks ja linna identiteedi sümboolseks kandjaks, sündmuste ja kohtumiste paigaks.

Peale kõikide võistlustööde analüüsimist ja arutelu jõudis žürii enamus (ühe erandiga) otsusele, et kuigi esitatud tööd järgivad üldosas ideevõistluse võistlustingimusi ja neis esines eraldiseisvaid huvitavaid ideid, ei paku ükski kavand tervikuna olemasoleva linnaruumiga võrreldes tunduvalt paremat arhitektuurset kvaliteeti, seisab Eesti arhitektide liidu teates.

Puudujäägid, millele žürii tähelepanu juhtis, olid järgmised: ükski võistlustöö ei arvestanud piisavalt Pärnu linna kavandatava uue liikluskorraldusega. Ükski võistlustöö ei suutnud veenvalt integreerida olemasolevat Endla rõdu mälestusmärki uue lahendusega. Enamus võistlustöid ei suutnud kinni pidada kodanike annetustest püstitatud basseini kehandi säilitamise nõudest.

Ühtlasi juhtis žürii linnavalitsuse tähelepanu vastuolule võistlustingimustes, mis puudutas olemasoleva purskkaevu käsitlemist Rüütli platsi kujunduse osana, ja mis võis takistada toimivate lahenduste pakkumist.

Žürii tegi Pärnu linnavalitsusele ettepaneku kuulutada välja täpsustatud tingimustega uus ideevõistlus, mille Pärnu linnavalitsus tagasi lükkas, kuna kõik ettevalmistused, nagu projekteerimine, ehitusloa menetlus ja hankimine peavad tehtud saama ehitustööde alustamiseks 2016. aasta jooksul, et Rüütli plats oleks 2018. aastaks valmis.

„See ei jäta uueks ideekonkursi ettevalmistusteks ja läbiviimiseks piisavalt aega. Samuti ei andnud arutelud žüriis kindlust, et uus konkurss annab parema lahenduse,” teatas Eesti arhitektide liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles