Andres Herkel: “Tark mees taskus” riigieelarve seletuseks ei sobi

Andres Herkel
, riigikogu liige (Vabaerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: PP

Riigieelarve loetavusega on meil suured probleemid. Tegemist ei ole just levinud lektüüriga. Loevad need, kes peavad. Näiteks riigikogu loeb eelarvet kokku kolm korda ja siis võetakse see vastu.

Nende lugemiste juures on abiks ministrid ja hulk ametnikke, kellele saab küsimusi esitada. Tehakse muudatusettepanekuid. Selle protsessi juures kurvastab mind aastast aastasse korduv kurtmine, et eelarve peaks olema paremini loetav ja laiemale publikule mõistetav.

Saadikud, kes kuulusid seadusandlikku kogusse aastaid tagasi, ütlevad eelarve kohta: varem oli lihtne aru saada, nüüd enam ei ole. Probleem ei ole mitte ainult riigieelarve vormistamises ja esitamise viisis. Silma hakkavad olemuslikult vastuolulised väited ja arvandmed. Kohati meenutab see rägastik suurt mütoloogilist süsteemi. Seda hoiavad koos usk ja mitte just lõpuni loogilised seosed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles