Spetsialist: Valesti paigaldatud korsten võib põhjustada tulekahju

, Lääne päästekeskuse menetlusbüroo juhtivinspektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimase kümne aasta jooksul eelistatakse traditsioonilisele kivikorstnale üha enam lihtsa paigaldusega ja odavamaid metallist moodulkorstnaid, mis aga valesti paigaldades ja hooldades võivad hoopis tulekahju põhjustada.
Viimase kümne aasta jooksul eelistatakse traditsioonilisele kivikorstnale üha enam lihtsa paigaldusega ja odavamaid metallist moodulkorstnaid, mis aga valesti paigaldades ja hooldades võivad hoopis tulekahju põhjustada. Foto: Lääne päästekeskus

Viimasel kümnel aastal on inimesed kivikorstnale eelistanud üha enam lihtsa paigaldusega ja odavamaid metallist moodulkorstnaid, mis aga vale paigalduse ja hoolduse korral hoopis tulekahju põhjustavad.

Metallkorstnal on muidki eeliseid kivikorstna ees. Kivikorsten soojeneb aeglaselt ja selle tõttu võib kütmise alguses olla kehv tõmme, korstna sisepind on krobeline ja sinna ladestuvad kergesti põlemisjäägid. Metallkorsten on seest sile ja soojeneb kiiresti.

Kahjuks on metallkorstnal omad miinusedki ja praktika ütleb, et nendega on rohkem tulekahjusid kui kivikorstendega. Valesti paigaldatud kivikorstnast kuulete alles korstnapühkija käest. Metallkorstna puhul on olukord palju kurvem, sest selle soojusjuhtimine on parem ja valesti paigaldatud korsten tekitab suure tõenäosusega kohe tulekahju. Samuti ei pruugi tulekahju korral kindlustus hüvitada rahalist kahju, kui metallkorstna ohutusnõuded olid täitmata.

Metallkorstende eripärast rääkides tuleb kõigepealt selgeks teha, et küttesüsteem koosneb kolmest osast: korstnast, ühenduslõõrist ja kütteseadmest. Kõige olulisem on valida kütteseadmele õige korsten. Põhiline, mida siinjuures jälgida, on temperatuuriklass ehk millise temperatuuriga on korstnasse sisenevad põlemisgaasid. Temperatuuriklass ei tohi olla madalam kui kütteseadmel.

Kindlasti peab jälgima korstna happe-, korrosiooni- ja kondensaadikindlust. Selle teadasaamiseks on oluline ostes kaasa küsida korstna sertifikaat ja kasutus- ja paigaldusjuhendid. Nendes dokumentides on välja toodud korstna omadused, tootja juhtnöörid, kuidas korstent õigesti paigaldada, hooldada ja kütta.

Teiseks on oluline korstna õige, st ohutu paigaldus. Kindlasti peab metallkorsten olema paigaldatud vastavalt juhendile ja seda tehku spetsialist. Korstent olgu võimalik terves ulatuses puhastada, seega peavad sel olema puhastusluugid õigetes kohtades. Metallkorstent paigaldades peab korstna välispinna ja puidu vahele jääma ohutu kaugus. Kui omanik ei ole ohutuses kindel, tuleb pöörduda spetsialisti poole. Päästeametki aitab alati nõuga, küsimuste korral võib helistada numbril 1524 ja kohtumise kokku leppida. Kõige ohtlikumad on vahelagedes kohad, kus puitkonstruktsioonid on korstnale kõige lähemal.

Kolmandaks tuleb veenduda, et korsten oleks terviklik. Moodulkorstna puhul võivad moodulite ühenduskohtadesse jääda paigaldamisel vahed või muudest asjaoludest tekkida nihked, kust pääseb kuumus läbi. Tulemuseks on tulekahju. Seetõttu peab puhastades olema ettevaatlik, et mooduleid ja ühenduskohti ei nihutataks. Metallkorstent tuleb hooldada vähemalt kord aastas, mõne kütteseadme puhul tihemini.

Tahmapõlengu korral (ehk kui põleng toimub korstnas - mitte küttekoldes - sinna kogunenud tahma ja pigi tõttu) on temperatuur korstnas kuni 1400 kraadi, mille tulemusel metalli struktuur muutub ja tagajärg on roostetamine. See kehtib roostevabade korstendegi kohta.

Kui olete teinud mahuka investeeringu ja tahate, et metallkorsten kestaks kaua, tuleb seda õigesti hooldada ja korras hoida. Kollet tuleb kütta õigete, seadme valmistaja soovitatud materjalidega. Nii kestab korsten kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles