Õpioskuste tuleproovis võtsid mõõtu Sibulad ja Tomatid

, Vene gümnaasiumi eesti keele õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare ja Paikuse kooli õpilaste segavõistkonnad võistlesid õpioskustes.
Tammsaare ja Paikuse kooli õpilaste segavõistkonnad võistlesid õpioskustes. Foto: Erakogu

Sügis toob kooliellu alati muutusi: uued õpikud ja õpetajad, uus klassiruum. Meiegi kool on hariduselu tuulte meelevallas – gümnaasiumist põhikooliks, uus nimi. Uuenduskuuri läbis ka koolis kolmandat aastat järjest korraldatav õpioskuste tuleproov, mis on mõeldud 5.–6. klassidele.

Võistlusel osalesid Tammsaare kooli õpilaste kõrval Paikuse põhikooli tarkpead, kes moodustasid kaheksa neljaliikmelist segavõistkonda. Võistkondadeks jagunemine käis toredate köögiviljapiltide abil, nii moodustusid näiteks võistkond Kapsad, Maisid, Sibulad, Tomatid. Olümpiaadiülesanded koostasid ja kogu ürituse korraldasid Tammsaare kooli eesti keele õpetajad Reet Merilaine, Roza Fell ja Andra Väärtmaa. Paikuse põhikooli lapsi saatsid vene keele õpetaja Eve Tannebaum ja õppealajuhataja Sirje Solom.

Selleaastasel teadmiste proovil pidid õpilased läbi käima kaheksa Eesti-teemalist tuba: rahvaluule, maateadus, lastekirjandus, kuulsused, lastefilmid, värvid, koogiretsept, mis nõudis pisut arvutamist, ja voltimine, kus õpilased pidid aja peale voltima võimalikult palju Lotte topse. Nagu ikka võisid võistlejad iga ülesandeploki  juures kasutada internetti, teatmikke, kaarti ja muid abimaterjale, sest võistluse eesmärk oli leida kiiresti vajalikku infot ja osata kasutada eestikeelseid materjale. Aega ühe teematoa ülesannete lahendamiseks oli seekord kümme minutit, seega oli väga oluline tiimitöö ja ülesannete osav jagamine kõigi liikmete vahel.

Õpioskuste tuleproovis saavutas esi koha võistkond Maisid, kuhu kuulusid Tammsaare kooli õpilased Maria-Alessandra Urbani ja Kirill Sobolev ning Paikuse kooli õpilased Kairiin Ilves ja Riin Annusvere. Teine koht kuulus Sibulatele: Tammsaare kooli esindasid siin Lika Benjušite, Artur Kirpikin, Paikuse kooli Triine Kose ja Simon Talv. Kolmas koht läks jagamisele Tomatite ja Porgandite vahel. Tomatite sekka kuulusid Tammsaare koolist Nikita Dolgov, Anne-Mari Jessaulova ning Paikuselt Mariann Hanna Johanson ja Pille-Riin Reigo. Porgandid viis eduka kolmanda kohani Paikuse koolist Raimond Uibo ja Karoliine Tarjut ning Tammsaare koolist Artur Vjasnikov ja Valeria Boikova.

Võistluse käigus oli põnev vaadata, kuidas meeskonnad tööle hakkasid: kadusid vanuse- ja  keelepiirid, õpilaste silme ees terendas vaid üks eesmärk – leida üles õiged vastused. Eduka koostöö tulemusel muutus mõni muidu häbelik õpilane liidriks, samas kui mõni tunniaktivist taandus vaikseks kõrvaltvaatajaks. Igal juhul said kõik osalejad kogemuse võrra rikkamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles