Galerii: Paikuse koolikokk valmistas koos presidendi kantselei peakokaga koolilõunat

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paikuse põhikooli peakokk Tiia Klein tõestas eile Tallinna humanitaargümnaasiumi koolisööklas piimateemalisel üritusel, et piimatoodetest saab valmistada kvaliteetseid ja maitsvaid koolilõunaid isegi koolitoidule kehtivates rangetes hinnaraamides.

Valmisid piimatoodetele rõhku panevad road, mille seast õpilased valisid välja oma lemmiku. Tiia Klein kuulus presidendi kantselei peakoka Taigo Lepiku tiimi ja koos valmistati kana-juusturulli, köögiviljatampi kohupiimaga, ahjupeeti, kapsa-naeri-petersellisalatit ja porgandikreemi.

Tartu restoraniärimees Joel Ostrati võistkonda kuulus Vääna mõisakooli kokk Kaja Kisel ja nende menüüs oli pannkoogilasanje külma kastmega.

Üritust korraldanud toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul valmisid kokkade kätetööna hõrgutised, mille seast lemmikut valida ei olnud sugugi lihtne.

"Õpilased kiitsid mõlema roa head maitset, kuid enim kiitust pälvis Joel Ostrati valmistatud pannkoogilasanje külma kastmega. Nii ürituse peategelasteks olnud tippkokad kui ka humanitaargümnaasiumi koolikokad kinnitasid, et piima ja piimatooteid annab toiduvalmistamisel kasutada väga põneval ja vaheldusrikkal moel, tagades lastele maitseelamuse ja kõik vajalikud toitainedki," rääkis Potisepp.

Joel Ostrati sõnul oli see väga toreda ettevõtmine, eriti meeldis talle kuulda õpilaste arvamusi. "Piim on väärt tooraine, mille vajalikkust tuleb nii noortele kui ka täiskasvanutele aeg-ajalt meelde tuletada. Mina otsustasin valmistada pannkoogilasanje seetõttu, et see kombineerib pisut ootamatul moel laste kaks suurt lemmikut. Usun, et sellised üllatused – miks mitte magustoitudena – aitavad lastel kasvada terveteks ja tugevateks täiskasvanuteks," rääkis Ostrat.

Presidendi kantselei peakoka Taigo Lepiku hinnangul saavad koolikokad kõikjal Eestis laste toitlustamisega väga hästi hakkama, seejuures kehtestatud hinnapiiriga arvestades. "Kui tõstaksime juba aastaid samal tasemel püsinud koolilõuna maksumuse kõigest paarkümmend senti kõrgemale, laieneks toorainevalik märkimisväärselt ja menüü võiks olla palju mitmekesisem. Koolilapsed on meie ühiskonna alustala, see oleks väärt investeering nende toitumisharjumuste väljakujundamisse," lausus ta.

Tallinna humanitaargümnaasiumis toimunud ürituse eesmärk oli tõsta koolilaste teadlikkust piimatoodete kasulikkusest, sest piimast loobumine levib üha hoogsamalt ka noorte seas, kelle jaoks piim menüüs on kordades kriitilisema tähtsusega kui täiskasvanutel.

Tippkokkade valmistatud roogasid maitsesid kooli gümnaasiumiklasside õpilased. Õpilased kohtusid ka Tallinna tehnikaülikooli piimateadlase Tiiu-Maie Lahega, kes andis kasulikke toitumisalaseid nõuandeid ja kommenteeris valmistatud roogade tervislikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles