Juubilar: Ära virise, siis elad kaua

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Eile tähistas saja-aastaseks saamist Tõstamaa valla elanik Helmi Laine. Helmi elab Tõstamaa hooldekodu Pootsi majas, kus sel puhul oli kaetud pikk pidulaud ja võeti vastu õnnitlusi.

Juubilar räägib, et tema ema oli taluteenija ja Helmi tema esiklaps. Et lapse isast ei saanud asja, tuli emal anda tütar võõraste kasvatada, et saaks palgalise tööd jätkata. Paari aasta pärast Vigala kandist Läänemaale kolinud, leidis ema parema mehe, kellele sünnitas riburada kümme last. Helmi kõik nooremad õed-vennad on nüüdseks surnud.

Helmi võõrasisa polnud halb inimene, aga ega ta eriti tööd teha viitsinud, ema pidi talus ikka kõik üksi tegema. Helmi käis lapsena karjas ja mäletab, et vahel hommikukastes külmetasid käed-jalad kangesti. Tädi ütles siis talle ikka, et kannatagu ära ja olgu leplik, siis elab kaua. “Ma pole head elu näinud, olen isegi aasta vangis istunud 1949. aastal, sest ei täitnud metsanormi,” jutustab vanaproua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles