Koolimaju ehitati uhkeid

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On koolimajade ehitamise ja hülgamise aegu. Tänapäeval elame koolimajade sinnapaika jätmise ajajärgul. See on kestnud aastakümneid, kord hoogustudes, kord aja hävitavale kulule visalt vastu pannes. Pole siin aidanud võimuvahetumised ega riigi taasiseseisvumine – igal ajastul on oma loogika ka hariduselu korraldamises nagu regionaalpoliitikaski.

Põlvkondade side koolimajaga kaob, kui meie hulgast on lahkunud viimane, kes seal kirjasõna ja rehkendamist õppis. See ei tähenda, et koolimajad peaksid kaduma inimeste mälust, kui aeg neid lausa maapinnalt ei pühi.

Vanadest koolimajadest on saanud külaseltside keskusi, lasteaedu, neid muudetakse elumajadeks või ootavad nad lihtsalt soodsamaid aegu. Aga on neidki, mis lootusetult hävivad, ometi neis õppinud inimesed alles elavad, meenutavad neid maju ja jutustavad neist lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles