Eesti Pank tutvustab esmaspäeval Pärnus uut 20eurost rahatähte

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus 20eurone rahatäht.
Uus 20eurone rahatäht. Foto: Eesti Pank

Esmaspäeval korraldab Eesti Pank Pärnus keskraamatukogus tasuta koolituse kaupmeestele, kellele tutvustatakse novembri lõpus ringlusse jõudva uue 20eurose kujundust ja turvaelemente.

Uute 20euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad tunneksid muutunud rahatähte ja uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid, teatas Eesti Pank.

Uute turvaelementidega 20eurone jõuab ringlusse alates 25. novembrist.

Kell 13 algaval koolitustel räägib Eesti Panga sularahaekspert Meelis Metus uue 20eurose kujundusest ja selle peamistest turvaelementidest. Vastsel 20eurosel on uute 5- ja 10eurostega sarnaseid turvaelemente, kuid on ka täiesti uus turvaelement: läbipaistev portreega aken. Koolitustel on kõigil osalejatel võimalik muutunud 20eurost oma silmaga näha.

Samuti antakse koolitustel ülevaade, kuidas tuvastada õiget raha, ära tunda võltsingut ja millised on enim levinud võltsingud.

Koolitused on tasuta ja neil jagatakse kaasa trükiseid. Põhjalik elektroonne materjal uue pangatähega tutvumiseks on veebilehel www.uuseuro.eu.

Koolituste teabe koos registreerimisinfoga leiab Eesti Panga veebilehelt. Koolitused toimuvad koostöös ettevõtluse arendamise sihtasutuse maakondlike keskustega.

Käibele tulevate rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega.

Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada vaadates, kompides ja rahatähte kallutades.

Euroopa Keskpank saatis oktoobri algul sularahakäitlejatele uut 20eurost tutvustava trükise. Trükise sai ligikaudu 8000 Eesti ettevõtjat ja 2,8 miljonit ettevõtjat kogu euroalal. Trükiseid on võimalik juurde tellida Eesti Pangast.

Euroopa Keskpanga veebilehel on avaldatud seadmete nimekiri, mis suudavad tuvastada uue seeria rahatähti, ja seda on täiendatud 20eurost tuvastavate seadmete loeteluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles