Eesti Posti tõstab kirja saatmise hinda

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postisaadetis. foto on illustreeriv.
Postisaadetis. foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Post tõstab uuest aastast lihtkirja saatmise hinda kümne sendi võrra.

AS Eesti Posti taotluse alusel tegi konkurentsiamet ettepaneku tõsta 1. jaanuarist universaalse postiteenuse kahjumi vähendamiseks teenuste hindu. Siseriikliku lihtkirja saatekulu tõuseb 55 sendilt 65 sendile.

AS Eesti Posti postiteenuste divisjoni juht Kaido Padar ütles, et margi hinna tõusu põhjus on eelkõige kirjateenuse mahtude jätkuv kahanemine ja esmatasandi töötajate kasvav palgasurve.

"Inimeste soov ja vajadus kirju saata jääb iga aastaga järjest väiksemaks, kuid nõuded universaalse postiteenuse osutamisele ja postivõrgule on jäänud samaks. Margihinna tõus on vältimatu," põhjendas Padar.

Padari sõnul on kirjamahud viimastel aastatel langenud stabiilselt igal aastal 10–15 protsenti. Margiga saadetavate Eesti-siseste standardkirjade arv langeb prognooside kohaselt 2015. aasta lõpuks 2,4 miljoni kirjani.

Postifirma pressiteenistuse teatel on suur osa planeeritud hinnatõusust tingitud ligemale 2000 esmatasandi töötaja pea 20 protsendi suurusest palgatõusust viimase kolme aasta jooksul.

Kuigi hinnatõus vähendaks universaalse postiteenuse kahjumit, tuleb sellegipoolest arvestada, et prognooside kohaselt jääb ka koos planeeritud margihinna tõusuga järgmisel aastal universaalne postiteenus enam kui kahe miljoni euroga kahjumisse.

Soovitud hinnatõus puudutab kõiki universaalseid postiteenuseid, mille hind tõuseb keskmiselt 17 protsenti. Hinnad tõusevad nii sisemaistel kui rahvusvahelistel kirjadel ja pakkidel kaaluga kuni 20 kilogrammi.

Hinnatõus ei puuduta pakiautomaadi paki hinda, mis jääb endiselt soodsaimaks pakisaatmisviisiks. Eelvormistatult saab pakiautomaadist pakki saata ka enamikku Euroopa riikidest.

Kirjade saatmiseks soovitab ettevõte kasutada e-teeninduskeskkonda, kus siseriiklik kiri maksab 54–65 senti, kuid sisaldab peale saatmise ümbrikut, paberit ja väljatrükki. E-teenindusest saab saata nii riigisiseseid kui ka rahvusvahelisi kirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles