Pärnu üüriturg: korterite üürihinnad tõusid tippajal Riviera tasemele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvisel Pärnu üüriturul on peamiselt nõutud avarad ning ruumikad korterid või elamud, kuhu mahub ööbima suurem seltskond. Foto on illustreeriv.
Suvisel Pärnu üüriturul on peamiselt nõutud avarad ning ruumikad korterid või elamud, kuhu mahub ööbima suurem seltskond. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

"Pärnu üüriturg on vajunud puhkeseisundisse, et kevadel taas pööraseid tuure üles võtta," teatab Arco Vara novembri kinnisvaraturu ülevaates.

Suvel nõuti Pärnus rahvarohkete suurürituste mõjul üha enam elamispinda üürile lühikeseks ajaks ja tulevaks hooajaks tasub sellest õppida nii omanikel kui vahendajatel.

„Suvine üüriturg Pärnus kulmineerus sel aastal seoses Weekendi festivaliga, kui parimate üüripindade eest oldi nõus maksma Rivieral pakutavate üürikorterite hinda. Hea teenimisvõimaluse nimel kolis nii mõnigi pere suvilasse nädalavahetust veetma, et Weekendi ajaks oma kodu hea raha eest pidutsejaile pakkuda,“ rääkis Arco Vara Pärnu kontori maakler Diana Nõmme.

Maakleri sõnutsi on tagasiside olnud valdavalt positiivne: külalised, kes üüripinna eest tasuvad võrdlemisi suure summa, austavad omaniku kodu ja annavad lahkudes üle puhta ja korras elamise sooviga järgmisel aastal tagasi tulla.

Nõutakse avaraid ruume

Suvise Pärnu üüriturul on peamiselt oodatud ruumikad korterid või elamud, kuhu mahub ööbima suurem seltskond. Eelistatakse täissisustuse, muu hulgas nõude ja voodipesuga kodusid. Samuti meeldib suveüürilistele suur rõdu või terrass, kus puhkuse ajal grillimismõnusid nautida.

„Suvise klientuuri moodustavad peamiselt kuni 40. eluaastatesse jäävad sõprus- või perekonnad. Samuti on üürimishuvilised välismaa pered, kes juba varakevadel teevad broneeringu, et suvel nädal või paar Pärnus puhata,“ ütles Nõmme.

Kuna suvepealinna elu on üritusterohke ja tulvil melu, ilm üüriturgu väga ei mõjuta, sest üldjuhul teevad inimesed plaane pikemaks ajaks. Suvekorterite üürijate struktuuris ei ole olulisi muutusi, välismaalasi ja mujalt tulnud eestlasi on võrdselt.

Sügis toob üüriturule teistsugused soovid

Sel aastal on sügis Pärnu üüriturul alanud suhteliselt tagasihoidlikult, pakkumine ületab nõudlust. Üürilised eelistavad hea viimistluse ja moodsa sisustusega korterid, mille hinnatase vastab korteri olemusele ja sisseseadele.

„Kiiremini leiab elanikud kahe- kuni kolmetoalisse, optimaalse suuruse ja mõistlike kommunaalkuludega korterisse. Nagu lühiajaliste üüripindade puhul soovivad pikemaks ajaks üürijad mööblit ja tehnikaseadmeid. Üürnikud on enamasti noored pered või üksikvanemad. Jätkuv trend omanike nõuetes üürilistele on „Ei koduloomadele!“,“ selgitas Nõmme.

Omaniku dilemma: pika- või lühiajaline üürimine?

Kui vara omanik on otsustanud Pärnu üüriturul tulu teenida, on võimalus stabiilselt tulu saada pikaajaliste üürnike kaudu või loota suuremale sissetulekule suvisel perioodil. Suvekuudel annab elamispinna väljaüürimisega teenida aasta tulu või isegi kordi rohkem.

See aga eeldab omanikult aktiivsust. Peab mõtlema, kas pakkuda pinda päeva, nädalalõppude või nädala kaupa. Kes koristab, kes annab ja võtab pinna üle? Kuidas maandada riske sügisest kevadeni, kui üüriliste leidmine on palju keerukam?

„Pärnusse korteri soetamine on kindlasti hea investeering, aga silmas peaks pidama vara asukohta ja elamu näitajaid. Populaarsemad on ranna ja kesklinna piirkond, samuti Papiniidu ja Mai rajoon. Juhul kui üüriturg jaheneb, on nendes piirkondades hiljem võimalus korterit edukamalt müüa,“ lausus Nõmme.

Üürimajade pakkumine on Pärnu turul peaaegu olematu ja pikaks perioodiks puudub nende järele nõudluski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles