Jarko Jaadla: Pärnu jõgi pärast Sindi paisu langemist

, Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarko Jaadla.
Jarko Jaadla. Foto: PP

Septembrikuu lõpp. Algamas on lõherände viimane etapp. Nad tulevad Läänemerest ja on suundumas jõgedesse, et jätkata siin sugu ja, mis seal salata, rikastada meie toidulauda. Küsimus on, kui palju tohiksime looduselt võtta.

Pärnu jõe mõjuala ulatub Florida rannikuni välja. Seal asub Sargasso meri, kuhu rändavad kudema meie angerjad. Meie lõhed liiguvad kogu Läänemere ulatuses. Meriforelli liikumisraadius on väiksem, märgisega kalu on saadud lähinaabrite randadest. Peatselt võime neid liike taas kohata ka Kesk-Eestis Paide vallitorni all.

Siirdelise eluviisiga kalaliikide puhul on määrava tähtsusega vooluveekogu suue. Suudmealal on kalavaru kõige haavatavam. Seepärast on üle maailma seatud enim püügikeelde just piirkonnas, kus jõgi suubub merelahte või järve. Seal töönduslike vahenditega püüdes kahjustame varusid kõige enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles