IRL kutsub üles valimistel pärnumaalasi eelistama

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside liider Epp Klooster ja Keskerakonna kohalik juht Mart Viisitamm leidsid, et senistest riigikogu liikmetest on kõige rohkem Pärnumaaga sidet hoidnud Mark Soosaar.
Sotside liider Epp Klooster ja Keskerakonna kohalik juht Mart Viisitamm leidsid, et senistest riigikogu liikmetest on kõige rohkem Pärnumaaga sidet hoidnud Mark Soosaar. Foto: Urmas Luik

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Pärnumaa piirkond astus vastu kavatsusele seada riigikogu valimistel erakonna esinumbriks varem Tallinnas kandideerinud Toomas Tõniste ja kutsus ülejäänud erakondi arutama, kas kolkapatrioodil on parlamenti asja.

Piirkonna esinumber on inimene, kellele keskendub erakonna kampaania ja keda konkreetset kandidaati mitteleidnud toetajad eelistavad. Konkurents sellele kohale on tihe, kuid harva väljub arutelu poliitikute tagatubadest.

Piirkonna eelistus on Akkermann

Esmaspäeval väljastas IRLi Pärnumaa piirkonna juhatus pressiteate, milles erakonna juhtkonnale tehakse ettepanek seada valimisringkonnas IRLi nimekirja esikohale piirkonna esimees, Pärnu abilinnapea Annely Akkermann. Tavaliselt erakondade piirkondlikud esindused oma partei juhtkonnaga pressiteadete kaudu ei suhtle.

Juba mõnda aega teavad poliitikud, et IRLi juhtkond soovib Pärnumaa esinumbriks seada varem kolmel korral Tallinnas riigikogusse kandideerinud Toomas Tõniste. IRLi pressiesindaja Rauno Veri ütles, et IRLi valimisnimekirja kinnitab detsembri alguses kogunev erakonna volikogu ja kõiki nimesid, kaasa arvatud Pärnumaa piirkonna pakutuid, tuleks käsitleda ettepanekutena.

“Nimekirja koostamisega tegeleb valimistoimkond, kes teeb ettepaneku eestseisusele, see omakorda volikogule,” tutvustas Veri protseduuri.

IRLi Pärnumaa piirkonna juhatus teatas, et teine ja kolmas koht Pärnumaa valimisnimekirjas on veel vakantsed. “Läbirääkimised nende kohtade täitmiseks käivad ja piirkonna juhatus on pakkumistele avatud,” seisab pressiteates.

Neljandast üheksandale kohale platseeruksid piirkonna juhatuse ettepanekul tähestiku järjekorras Häädemeeste vallavanem Urmas Aava, Pärnu linnavolikogu esimees Jüri Kask, maavanem Andres Metsoja, Halinga vallavolikogu esimees Raul Peetson, Audru vallavolikogu esimees Siim Suursild ja IRLi Pärnumaa väärikate ühenduse juht Mari Suurväli. Senist erakonna Pärnumaa esinumbrit Trivimi Vellistet soovib juhatus näha kümnendal kohal.

IRL avas Port Artur 2s töötoa

Poliitikud, sealhulgas IRLi kohalikud liikmed prognoosivad, et IRL saab Pärnumaalt riigikogusse kaks kohta. Reaalseks loetakse Akkermanni ja Metsoja šansse.

Laupäeval avas IRLi Pärnumaa piirkond Port Artur 2 esimesel korrusel töötoa ja korraldas erakondade esindajate paneeldiskussiooni “Kas kolkapatrioodil on riigikogusse asja?”. Akkermann on Port Artur Grupi ühe omaniku Viljo Vetiku abikaasa.

Akkermanni väitel oli ta algul Port Artur 2 kaubanduskeskusesse kolimise vastu, kuid kaaslased suutsid ta ümber veenda. “Inimeste arvu järgi on see üks Pärnumaa käidavamaid kohti,” tõdes ta.

Diskussiooni juhtinud Erik Reinhold ütles, et riigikogu valimiste aega arvestades on kaubanduskeskus töötoale parim koht. IRL maksab Port Artur Grupile töötoa eest üüri 200 krooni ruutmeetri kohta kuus.

Kas kolkapatrioodil on siis riigikogusse asja? Reinhold tõdes, et pärast taasiseseisvumist on Reformierakonna Pärnumaa esinumbrid olnud Igor Gräzin, Toomas Vilosius, Väino Linde ja Mati Raidma, Keskerakonnal Arvo Junti, Koit Pikaro ja Kalle Laanet, IRLi esinumber on olnud Trivimi Velliste ja sotsidel Marianne Mikko. Enamik neist ei ole pärnumaalased.

Pärnumaalasi on tipp-poliitikas vähe

Keskerakonna Pärnumaa piirkonna esimees Mart Viisitamm ütles, et kui rahvas oleks poliitikute rändtsirkusest väsinud, valiks ta kohalikke kandidaate. Valimistulemused seda paraku ei näita ja nii käivadki Martin Helme sugused poliitikud Eesti eri otstes õnne püüdmas. Enda kohta lausus Viisitamm, et teda kutsusid Pärnusse Aivar Pärna, Garri Suuk ja Hillar Talvik.

Viisitamm rääkis, et linnapeaks olemise ajal oli tal riigikogu Pärnumaa töörühmast vähe abi. “Kõige rohkem oli tuge Mark Soosaarest,” sõnas ta.

Sotsiaaldemokraatide kohalik juht Epp Klooster kõneles, et kuigi teoreetiliselt oleks valijal võimalus valimisnimekiri ümber reastada, juhtub seda harva. Ka tema hinnangul on Soosaar senistest riigikogu liikmetest Pärnumaaga kõige tihedama sideme säilitanud.

Reformierakonna Pärnumaa piirkonna esimees Andrus Soopalu leidis, et kõik sõltub konkreetsest inimesest. “Vilosius oli esinumber, kuid jäi viiendaks. Me ei saa valijaid lollitada,” meenutas ta Reformierakonna kurba kogemust.

Viisitamm tõi näiteks teledebati, kus Keskerakonna Pärnumaa esinumber Kalle Laanet ütles: “Meil Kuressaares.” Tema arvates võiksid ka linnavolikogus esindajad Raekülast ja ülejäänud linnaosadest olla.

Akkermann avaldas arvamust, et poliitiku karjäär peaks algama kohalikust omavalitsusest. Pärnumaalasi on ministeeriumides, kuid tipp-poliitikas on nad alaesindatud.

Viisitamm tõi rahvaarvu põhjal paralleeli, et kui tartlasi on valitsuses kolm, siis pärnumaalasi võiks sinna vähemalt üks mahtuda. “Vaja on tugevaid tegijaid nagu Marika Priske (majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler, T. R.),” lausus ta.

Lõpetuseks tõdes Reinhold, et kõik on valija kätes. Kui pärnumaalased tahavad Eesti asjade otsustamisel senisest rohkem sõnaõigust, peavad nad valimistel seda näitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles