Tralli mudilased oskavad märgata nii inimesi kui loomi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Tralli lasteaia mudilastele õpetatakse peale tähtede ja numbrite abivajajaid märkama: lastejoonistuste näitus Pärnu haiglas.
Pärnu Tralli lasteaia mudilastele õpetatakse peale tähtede ja numbrite abivajajaid märkama: lastejoonistuste näitus Pärnu haiglas. Foto: Erakogu

Koolieelsed aastad on laste elus väga olulised. Pärnu Tralli lasteaia eesmärk on, et kooli minnes vastaks lapse areng riiklikus õppekavas välja toodud eeldatavatele tulemustele.

See ei puuduta ainult tähtede ja numbrite tundmist, vaid oluline on, et laps oskaks peale õppimise kaaslastega läbi saada, märgata enda ümber abivajajaid, teha head ja toetada endast nõrgemaid. Nende oskuste õpetamiseks kasutame oma igapäevatöös eri võtteid ja vorme. Isiksuse kujundamisel on lasteaial kodu kõrval väga oluline roll. Õpetaja suhtumine ja käitumine on lastele eeskujuks.

Abivajajaid on nii inimeste kui ka loomade seas. Metsloomade abistamiseks kogusime koos laste ja nende vanematega mullu sügisel väga suure koguse tammetõrusid, mille jahimehed metssigadele toimetasid. Eelmise aasta talvel aitasime lastevanemate abiga soetatud toidu ja tarvikutega Pärnu varjupaiga loomi. Tasuks saime õppekäigu varjupaika.

„Iga heategu loomade jaoks on hindamatu väärtusega. Loomad ei saa teid tänada, aga inimesed saavad seda teha nende eest. Oskame sõprust hinnata. Aitäh abi eest,” ütles Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal. Sellise südamliku tänu osaliseks sai lasteaed, kui annetas raha loomaaia jääkarudele uue kodu rajamiseks. Selleks koguti pool aastat koos Ülejõe ja Rääma kooliga vanapaberit. Peale karude aitamise said lapsed selle kampaaniaga toetada keskkonna säästmist, sest tänu kogutud vanapaberile jäi metsa kasvama sadakond puud.

Märkamist vajavad ka lapsed, eriti need, kes viibivad kodust eemal. Lasteaialapsed nuputasid koos oma õpetajatega, keda võiks rõõmustada ja aidata. Seekord otsustati üllatada Pärnu haiglas olevaid lapsi. Lõbusad ja värvikirevad joonistused tõstavad ju kõikide tuju ning loodetavasti aitavad kaasa kiiremale paranemisele. Igast rühmast koguti kokku lõbusad sügiseteemalised kunstitööd, millest õpetajate Tiiu-Tea Ausi, Helin Seppeneni ja nelja lapse abiga Pärnu haiglas näitus korraldati.

Nüüd on kõikidel haiglas olevatel lastel ja teistelgi patsientidel ning külastajatel võimalus lasteaia Trall laste kunstinäitust vaadata.

Näitus asub haigla teise korruse galeriis ja on avatud detsembrikuu lõpuni. Hiljem köidetakse tööd albumiks, et voodihaiged lapsed saaksid neid raamatuna vaadata. Ehk innustab see lapsi ka ise pliiatsi järele haarama. Haigete laste rõõmustamiseks otsustati veel korraldada lõbusaid ettelugemisi ja laulmisi. Tralli lasteaia lapsed ja õpetajad loodavad, et see ettevõtmine aitab kõikidel suurtel ja väikestel patsientidel kiiremini paraneda.

Lapsepõlves omandatud teadmised ja oskused saadavad inimest kogu elu, seetõttu on oluline maast madalast õpetada last märkama, tähele panema, rõõmustama ja toetavat kätt pakkuma neile, kes seda vajavad. Koos saab alati paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles