Automaatrelvade lasud ehmatasid linlasi

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi paarsada Pärnumaa maleva kaitseliitlast harjutas läinud nädalavahetusel detsembri alguses Pärnu linnas toimuvaks Lääne-Eesti malevate suurõppuseks Orkaan varitsuse korraldamist, kaitselahingut ja rünnakut.
Ligi paarsada Pärnumaa maleva kaitseliitlast harjutas läinud nädalavahetusel detsembri alguses Pärnu linnas toimuvaks Lääne-Eesti malevate suurõppuseks Orkaan varitsuse korraldamist, kaitselahingut ja rünnakut. Foto: Ants Liigus

Laupäeva õhtul tabas nii mõndagi pärnakat ehmatus, kui Tammsaare puiestee kandist kostsid automaatrelvade lasud.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Kaja Graki teatel sai politsei laske kuulnud ehmunud inimestelt mitu väljakutset.

“Nii ei tehta,” kirjutas laskude tunnistajaks olnud pärnakas Pärnu Postimehe kommentaariumis. “Pole just kuigi meeldiv, kui vaatad õhtul lapsega rahulikult multikat ja korraga kõlavad enam-vähem akna taga automaadivalangud. Laps vaatas mulle suurte ehmunud silmadega otsa ja küsis: “Emme, ega see sõda ole?””

“Olime kogu perega ehmunud ja mures,” kirjutas teinegi pärnakas. “Helistasime 112, et saada infot, kas see on õppus või oht, sest tegevus toimus justkui tagahoovis. Ja häirekeskus ei teadnud midagi!”

Automaatrelvade laske kuuldus Tammsaare puiesteelt pühapäeva hommikulgi. Kaitseliidu avalike suhete osakonna spetsialisti Karri Kaasi sõnutsi harjutas läinud nädalavahetusel ligi paarsada Pärnumaa maleva kaitseliitlast detsembri alguses Pärnu linnas toimuvaks Lääne-Eesti malevate suurõppuseks Orkaan varitsuse korraldamist, kaitselahingut ja rünnakut.

“Praegu maailmas toimuvat silmas pidades on väga oluline, et kaitseliitlased tegutseksid linnatingimusteski ja inimesed harjuksid neid seal nägema,” sõnas Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik kolonelleitnant Tõnu Miil. “Kaitseliit ei toimeta ainult metsas, vaid ka asustatud aladel. Me oleme turvavaip, mis katab kogu Eestit.”

Miili sõnade kohaselt oli õppus aegsasti nii politsei- ja piirivalveameti kui linnavalitsusega kooskõlastatud. “Paraku see info alati kõigini ei jõua, mistõttu meil on linnakodanike politsei teavitamise aktiivsuse üle ainult hea meel,” sõnas Pärnumaa maleva pealik.

Miili hinnangul annavad ootamatult kostnud laskude tõttu politseisse helistanud linlased tunnistust, et inimesed on tähelepanelikud ja tunnevad enda ümber toimuva pärast muret.

 “See on üks mooduseid, kuidas nemadki saavad anda oma panuse riigikaitsesse,” oli maleva pealik veendunud. Ta lisas, et õppuse käigus tuli esile mõnigi kitsaskoht, millele Kaitseliit jõuab enne Orkaani tähelepanu pöörata.

4.–6. detsembrini vältav Orkaan toob tänavu Pärnu linna ja maakonda üle 1000 võitleja peaasjalikult Saaremaa, Pärnumaa ja Lääne malevast.

Õppus toimub peamiselt Pärnus, kus eri õppekohtades harjutatakse tegutsemist hoonestatud alal. Niisiis tuleks inimestel sel ajal linnas arvestada liikluskorralduse muudatustega väljaõppealade vahetus läheduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles