Veiko Klemmer katsus kaardistada kurjust

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veiko Klemmeri selja taha jäävad maalid “Edasi” ja “Ametlik selgitus”.
Veiko Klemmeri selja taha jäävad maalid “Edasi” ja “Ametlik selgitus”. Foto: Alar Raudoja

Tartlane Veiko Klemmer pöörab Pärnu kunstnike majas oma isikunäitusel “Vaenlane on su kõrval” pilgu inimloomuse ara, ahne ja toore külje poole.

Näitusega sama pealkirja kandva installatsiooni osal, pildil “Kiiremini ja kiiremini”, on valge töörügajast paarilise kõrval läinud perutama punane hobune. Tagajalgadele sunnivad teda tõusma pingul helesinised ohjad, mille üht otsa hoiavad inimpead täitvate lõrisevate huntidena kujutatud hirmud ja teine ots on seotud (karjääri)redeli külge – need on ihad, mis panevad meid staatuse nimel üha kõrgemale ronima.

Teisel maalil “Ametlik selgitus” istub kontorilaua taga triiksärgis kuju, kelle kaelusest turritavad inimpea asemel oksad, millest toa kohale tõuseb paks suitsupilv. Kolmandal maalil “Edasi” kannab ülikonnas mees võimusümbolina hirvesarvedega kolpa ja taob inimnahast šamaanitrummi puust õiglusehaamrikesega. Taevas hõõgub veripunaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles