Vanglast vabanenud tapja ähvardas ja peksis naist mitu kuud

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Varem tapmise eest vangis istunud Janek Kovaljov (38) sai vabaduses olla alla aasta, kui hakkas terroriseerima ühte naist, näiteks hoidis teda kinni oma väikebussis, peksis ja ähvardas ta tappa.

Kovaljov peab värske kohtuotsuse tõttu reaalselt vangis istuma veel kaks kuud, sellele järgneb tingimisi katseaeg. Samuti on tal kolme aasta pikkune lähenemiskeeld naisele.

«Sa võid viimast korda taevast vaadata,» kostis Kovaljov naisele ühel varasuvisel hilisõhtul Pärnus Mai kortermaja kolmandal korrusel. Seejärel haaras ta naise kaelast ja käest ning tiris avatud köögiakna juurde.

Ähvardaja istus aknalauale ja kallutas end, selg ees, aknast välja, samal ajal tõmbas naist enda poole. «Nüüd suundud minuga koos igavikku,» ütles ta. Ja see oli alles ähvarduste algus.

Seesama naine sattus jõhkardi ohvriks korduvalt. Umbes kuu hiljem kägistas Kovaljov naist lillepoes, kus too töötas.

«Ma tükeldan su ära, l*ts,» ähvardas Kovaljov kannatajat päevi hiljem.

Olukord eskaleerus ühel suvisel varahommikul. Kovaljov haaras Nikolai Lehtlas naisest kinni, tiris ta söögikohast välja ja viskas oma väikebussi. Peksis teda ja ähvardas tappa, nugagi oli tal kaasas. «Ma uputan sinusuguse l*tsi silla alla jõkke!» räuskas ta. Ja see mees on tõepoolest ühe inimese surnuks peksnud.

Kovaljov sõidutas naise Sauga jõel asuva raudteesilla juurde, võttis noa ja ütles, et tapab ta. Appi tuli juhus: Kovaljov komistas, kukkus kraavi ja kaotas noa. Naine haaras tera ja viskas selle eemale. Jõhkra mehe käest pääsenud naise nägu oli täis sinikaid ja haavu.

Hiljutine oli Kovaljovi kaheksas kriminaalkaristus. Vargustele ja peksmistele järgnes üle kümne aasta tagasi tapmine. Ta oli kümme aastat inimese jõhkra surnukspeksmise eest vangis istunud ja alles hiljuti vabanenud.

Tollal oli ohvri käes Kovaljovi telefon, mida ta tagasi tahtis. Kovaljov otsustas asja nurga taga «meeste moodi ära klaarida» ja peksis ohvri surnuks. Kingadel leidunud veri tõestas, et jõhkard klohmis meest isegi siis, kui too oli juba surnud.

Vangla pole Kovaljovi vägivaldsusest võõrutanud. Ta mõisteti süüdi kehalises väärkohtlemises, tapmisega ähvardamises ja vabaduse võtmises ning saadeti kuueks kuuks trellide taha, millest kaks tuleb veel ära kanda. Kovaljovil on pärast seda kolmeaastane katseaeg ja sama pikk lähenemiskeeld.

Karistusregister:

* 1995: vargus, kaks aastat vangistust tingimisi katseajaga kaks aastat;

* 1995: vargus, trahv 2250 kr;

* 1998: vargus, trahv 5600 kr;

* 1999: vargus, kaks aastat ja kuus kuud vangistust;

* 2002: vargus, kaks aastat ja kuus kuud vangistust;

* 2002: vargused, kaks aastat vangistust tingimisi katseajaga kaks aastat ja kuus kuud;

* 2004: tapmine, kümme aastat, kümme kuud ja 25 päeva vangistust;

* 2015: vabaduse võtmine, kehaline väärkohtlemine, ähvardamine, kuus kuud vangistust tingimisi katseajaga kolm aastat.

Allikas: Pärnu maakohus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles