Lugemiskoer Pimmu käis Raeküla kooli lapsi tänamas

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kodutute loomade varjupaiga teraapiakoer Pimmu käis külas Raeküla kooli lastel, kes igal aastal varjupaigale annetusi koguvad.
Pärnu kodutute loomade varjupaiga teraapiakoer Pimmu käis külas Raeküla kooli lastel, kes igal aastal varjupaigale annetusi koguvad. Foto: Erakogu

Igal aastal Pärnu kodutute loomade varjupaigale annetusi koguva Raeküla kooli õpilastele tuli külla Samojeedi koer Pimmu, kelle varjupaiga juhataja Anneli Matsi hoolivaid lapsi tänama tulles kaasa võttis.

Lumivalge kasukaga Samojeedi koer Pimmu on sünnist saati pime, kuid koera perenaise jutu järgi on temagi ära teinud kõik koeratembud ja omandanud mitu ametit, koguni eksamid teinud, et oma sobivust tööpostile tõestada.

Pimmu on tubli kelgukoer ja kannatlik lugemiskoer, kes kuulab nurisemata, kuidas lugema õppivad lapsed talle ette loevad. Ametis käib ta koos perenaisega Pärnu keskraamatukogus.

Klassiõpetaja Kaja Lillipuu kirjeldas, kuidas lapsed neljajalgset külalist oodates kibelesid. Et nii tegusat tegelast väärikalt vastu võtta, tegid nad Pimmule tervituskaarte ja katsid „laua“.

Lillipuu ütlust mööda pakkus Anneli Matsi jutt koertega suhtlemisest, koera kehakeele märkamisest ja võõrale koerale tähelepanu pööramisest lastele samuti huvi. Kõrva taha sai panna nii mõnegi olulise tarkusetera.

Kui teinekord sõnadestki aru ei saada, kuidas toime tulla siis sellega, kes üldse ei räägi? Matsi selgitas, et igasuguse läbikäimise aluseks on teineteisemõistmine. „Kui ükskõik millise kaaslase suhtes tähelepanelik olla, küllap tuleb siis mõistminegi,“ õpetas ta.

Õpetaja sõnade järgi mõistsid lapsed, et igaühel on koht siin maailmas, sõltumata tema eripäradest. Oluline on, et me üksteisest hooliksime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles