Pärnumaa noortalunikele makstakse üle 800 000 euro toetust

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Pärnumaa noortalunikud saavad põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt üle 800 000 euro toetust, mis on mõeldud põllumajandusliku tegevusega alustavale noorele ettevõtjale.

Pärnumaal saab toetust 21 noortalunikku, keda amet toetab 837 240 euroga.

Üle Eesti makstakse toetust 218 noortalunikule, kelle vahel jagatakse  8 683 279 eurot.

Toetuse maksimaalne suurus on 40 000 eurot, millest väiksem summa määrati 11 korral. Kõige rohkem on toetuse saajate hulgas põllukultuuride ja heintaimede kasvatajaid – üle 70. Loomakasvatus on 53 ja piimatootmine kümne toetusesaaja peamine tegevusharu. Ligemale 40 noortalunikku kasvatab puu- ja köögivilju ning marju, seeni ja ravimtaimi. Populaarne on ka mesindus.

Kokku oli menetluses 377 taotlust. Toetus jäi määramata 159-le. 14 juhul polnud taotlus abikõlblik ja 145 taotluse rahuldamiseks ei piisanud eelarvet. Rahastusotsuse said hindamiskriteeriumide alusel moodustuvas paremusjärjestuses suurema punktide arvu kogunud taotlused.

Toetust soovitakse kasutada mitmesuguste põllumajandusmasinate ja -seadmete ning laudatehnika soetamiseks, tootmishoonete ja rajatiste ehitamiseks ning renoveerimiseks, istikute ja taimede, loomade ja mesindusega seonduva soetamiseks jm investeeringuteks, aga ka käibekuludeks, näiteks väetiste, seemne, sööda, kütuse ostuks.

Tegemist on maaelu arengukava (MAK) 2007–2013 meetmega 1.2, mille viimane taotlusvoor toimus augustikuus. Maaeluministeeriumi ettepanekul muudeti MAKi eelarvet selliselt, et veel kasutamata vahendite arvel sai võimalikuks suunata 8,7 miljonit eurot alustavate põllumajandusettevõtjate toetamiseks.

PRIA on toetused juba välja maksnud. Noortalunikel tuleb aga järgida toetuse saamisega seotud nõudeid edaspidigi. Äriplaanis nimetatud tegevused peavad olema ellu viidud taotluse esitamise aastale järgneva kahe majandusaasta jooksul.

Toetuse abil tehtud investeeringut tuleb säilitada ja sihipäraselt kasutada vähemalt viie aasta jooksul pärast toetuse väljamaksmist. Omatoodetud põllumajandussaaduste või nende töötlemisest saadud toodete müügitulu kas koos või eraldi peab taotluse esitamise aastale järgneva majandusaasta lõpuks ja äriplaanis kajastatud järgnevatel aastatel olema suurem kui 2400 eurot.

Lõppeva MAKi perioodil on toetatud kokku ligikaudu 850 noortaluniku tegevuse alustamist. Maaelu arengu toetamine jätkub Eesti maaelu arengukava 2014–2020 raames ja järgmisel aastal rakendub taas ka põllumajandustootmisega alustavate noorte toetusmeede.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles