Siberist tulles täitis Anna vanaisa soovi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Iseloom kujuneb Siberis teistmoodi, inimesed on avatud, südamlikud ja töökad,” seletab eestlaste rajatud Uuskülas sirgunud Anna Ennussaar.
“Iseloom kujuneb Siberis teistmoodi, inimesed on avatud, südamlikud ja töökad,” seletab eestlaste rajatud Uuskülas sirgunud Anna Ennussaar. Foto: Urmas Luik

Endine kooliõpetaja Anna Ennussaar segab roobiga ahjus süsi, heegeldatud soe lambavillane õlarätt üll, ja räägib, et ta ei küta väga palju, sest hoiab puid kokku.

Annal on pandud korvi tulehakatis – tohuribad – ja tuba täidavad lilled, käsitöö, raamitud fotod. Need tuletavad talle meelde Siberi aega, aga Anna ei ole küüditatu. Tema vaarisa rändas kahe vennaga tsaariajal Siberisse ja on üks neist, kes asutas Novosibirski oblastisse Tatarski rajooni eestlaste Uusküla.

Anna ema oli tütardest vanim ja Venemaal kolhooside tegemise ajal pääses ta dokumente võltsides sundkollektiviseerimisse panuse andmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles