Torm jätab majad uputamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Ilmateenistus prognoosib esmaspäevaks tormi, kuid merevee tase tõenäoliselt kriitilist piiri ei ületa. Päästeteenistus soovitab siiski hoolega ilmaprognoosi jälgida.

Sünoptik Taimi Paljaku sõnade järgi lubab kõige pessimistlikum ilmaprognoos esmaspäevaks tuulepuhanguid 30 meetrit sekundis. Sellisel juhul on reaalne, et merevee tase tõuseb veelgi, kuid tõenäoliselt kriitilise piirini ei ulatu. Samas on võimalus, et tsükloni teekond muutub ja ilm kujuneb oodatust leebemaks.

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi teadur Tarmo Kõuts selgitas, et mudeleid tehakse 48 tundi ette. Mida pikemaajalisem prognoos, seda väiksem on selle täitumise tõenäosus. Riigi ilmateenistuse info merevee taseme võimaliku tõusu ja tormi kohta on eelhoiatus ja tema sõnul tasub seda igal juhul tõsiselt võtta.

Päästeteenistus soovitab tugeva tuule korral korjata õuest kokku kerged esemed ja lahtine mööbel, parkida sõidukid lagedale või garaaži. Arvestada tuleks elektrikatkestustega ja laadida täis mobiiltelefonide akud. Väga halva ilmaga on targem siseruumides püsida, sest maru murrab puid.

Pärnu linnas on merevee taseme kriitiline piir 160 sentimeetrit üle keskmise. Sellisel juhul tungib vesi rannaäärsetele tänavatele, kuid ei kujuta endast inimestele otsest ohtu. Kõige madalamad kohad Pärnu linnas on Mere puiestee, A. H. Tammsaare puiestee ja Kanali tänava ristumiskoht.

Tervis spaa ja Tervise Paradiisi juht Jaan Ratnik ütles, et muret tunda on põhjust isegi siis, kui veetõus sajanditormi kõrgtasemeni ei küüni. Tervisel on paari autokoormatäie mahus liivakotivaru ja kui vaja, tuuakse neid juurdegi. “Toitlustuskompleks on Tervise hoonetest kõige madalamal ja kui vesi küünib 1,70 meetrini üle keskmise, hakkab see vaikselt söögisaali imbuma,” seletas Ratnik. Ta lisas, et vesi ei tungi hoonesse mööda maapinda, vaid hoopis sademevee- ja kanalisatsioonitorudest.

Eile õhtupoolikul ulatus merevee tase 82 sentimeetrini üle keskmise. Veetase püsib Taimi Paljaku hinnangul kõrge homme lõunani ja langeb siis tasapisi. Esmaspäeval tugevnev tuul võib taas meretaset tõsta.

Merevee taseme prognoosi saab jälgida riigi ilmateenistuse veebilehelt mereprognooside alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles