Juhtkiri: Lootusrikkalt pagulastööjõust

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Ajal, mil ametlikult on Eestis tööta umbes Pärnu linna jagu inimesi ja suur hulk noori jõlgub sihitult ringi, arvab 35 protsenti tööandjatest, et pagulaste rakendamine aitaks leevendada tööjõupuudust Eesti tööturul. See lootus ei pruugi ennast kaugeltki õigustada.

Tuletagem kõigepealt meelde, keda sooviks Eesti pagulastena vastu võtta. Näiteks üksikemasid lastega ja terveid peresid. Me ei tea, kui palju neid inimesi on, sest hinnangud kõiguvad 500st 1000ni. Isegi, kui nad kõik oleksid tööealised ja -võimelised, ei oleks neist suuremat leevendust, kui Eesti just ei vali selliste elukutsete esindajaid, kellest on tööturul puudus. Pagulaskandidaatide sõelumisel oleks mõttekas uurida nende seniseid tööoskusi ja valmisolekut omandada uusi.

Iseenesest on hea, et Eesti tööandjad on Balti riikidest kõige positiivsemalt meelestatud pagulaste rakendamise suhtes. Baltikumi tööturu uuringu põhjal plaanib 40 protsenti Eesti tööandjatest järgmise kuue kuu jooksul värvata töötajaid juurde ja 50 protsendi arvates on töölevõtmine keerulisem kui veel aasta eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles