Avangard Galerii korraldab esimese näituse

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avangard Galerii avab peagi uksed Pärnus Rüütli 29 asuvas majas.
Avangard Galerii avab peagi uksed Pärnus Rüütli 29 asuvas majas. Foto: Urmas Luik

Septembri lõpus asutatud MTÜ Avangard Galerii avab 11. detsembril kell 17 Pärnus Rüütli 29 esimese näituse, kus eksponeeritakse kuue maalikunstniku esimesi ja viimaseid teoseid.

Näitusel osalevad Alina Orav, Liis Koger, Martin Saar, Andrus Joonas, Jan Leo Grau ja Billeneeve.

Eesti kunstiakadeemia lõpetanud ja praegu Vancouveris elav noor maalikunstnik Alina Orav püüab muuta tavapärast kahedimensioonilist maali neljast küljest vaadeldavaks, võttes käepikenduseks appi installatsioonile omased tehnikad. Näitusel on väljas kunstniku üks hilisematest anamorfsetest teostest "Green Screen".

Hiljuti New Yorgi kunstiakadeemia magistrantuurist kodumaale naasnud Martin Saar käsitleb oma teostes maalikunsti ajaloolisi traditsioone ja tehnikaid impressionismist ekspressionismini, püüdes rakendada hääbuvaid võtteid tänapäevases maalikunstis.

Tartu ülikooli maalikunsti taustaga Liis Koger esindab näitusel noorema põlvkonna abstraktsionismi. Edela-Eesti koolkonna esindajad on Billeneeve ja Andrus Joonas, kelle uuemate šedöövrite kõrval on välja kaevatud 1990. aastate museaalid.

Iseõppija Jan Leo Grau analüüsib maalikunsti ja fotokunsti suhet ja kaduvust, jäädvustades lõuendile juhuslikke klõpse mobiiltelefonist ja lisades neile pildilt puuduvad emotsioonid.

MTÜ Avangard Galerii esindajad on Marian Kivila ja Jan Grau. Kivila sõnul on galerii võtnud sihiks eksponeerida ja vahendada nüüdiskunsti, sealhulgas nõukogude perioodi ja outsider-kunsti, korraldada regulaarselt näitusi, kunstisündmusi ja toimida loomingulise platvormina mitmesugustele kunstiprojektidele.

Et galerii on osa kunstniku ateljeest, on näitus talvekuudel avatud ebaregulaarselt ehk siis, kui kunstnik-kuraator kohal on. Kes ukse taha jääb, võib helistada numbril 506 5354 (Jan) või 5646 3946 (Marian) või leppida külastuse kokku meilil avangard.galerii@gmail.com.

Galerii juurde kuulub sammhaaval täienev kunsti- ja disainipood, kus juba järgmisel nädalal on võimalus tutvuda Leonhard Lapini viimaste tõmmistega seeriast "Müüdi sünd". Esindatud on ka Andrus Joonase valitud "Aledoiad" ja Martin Saare hilised teosed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles