Toomas Alatalu: Türklane vihastas venelase välja

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Läinud neljapäeval esitas Eesti suursaadik Moskvas Arti Hilpus oma volikirjad president Vladimir Putinile ja kuulis tollelt kohe, et Eestilt oodatakse meil elavate “Vene kaasmaalaste õiguste ja huvide tingimusteta täitmist”.

Tseremoonia ajal polnud maailmal veel täit selgust, kes elasid piirkonnas, kuhu kaks päeva varem oli kukkunud allatulistatud Vene hävitaja. Nüüd teavad kõik, et tegu on Türgi kaasmaalastega. Ja kuna Venemaa oli enda kinnitusel seda Türgi-Süüria piiriala pommitanud 17 korda, on selge, et Türgil oli õigus omasid kaitsta.

Türgi on sellel seisukohal püsivalt ja kuigi Putin nõudis mõni tund pärast mainitud volikirjade tseremooniat Türgilt vabanduse palumist, on türklased sellest keeldunud. Maksimum, mida president Recep Tayyip Erdogan on öelnud, kõlas nii: “Ma soovin, et seda poleks olnud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles