Politsei: muutlikud ilmastikuolud nõuavad liiklejatelt tähelepanelikkust

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurme-Papsaare tee 7. kilomeetril sattus 68aastane Stanislav eile hommikul sõiduautoga Ford libedal teel külglibisemisse, sõitis teelt välja kraavi ning paiskus katusele.
Nurme-Papsaare tee 7. kilomeetril sattus 68aastane Stanislav eile hommikul sõiduautoga Ford libedal teel külglibisemisse, sõitis teelt välja kraavi ning paiskus katusele. Foto: Lääne prefektuur

Pärnumaal juhtus eile kolm liiklusõnnetust, mille üks mõjutegur oli libe tee. Politsei palub muutlike ilmastikuoludega olla liikluses tähelepanelik ja ettevaatlik ning teha kõik endast olenev, et õnnetusse mitte sattuda.

Vändra vallas Pärnu-Rakvere-Sõmeru maantee 39. kilomeetril sõitis eile hommikul libedaks muutunud teelt välja sõiduauto, mida juhtis 33aastane naine. Keegi õnnetuses vigastada ei saanud.

Pärnumaal Audru vallas Nurme-Papsaare tee 7. kilomeetril sattus libedal teel külglibisemisse, sõitis teelt välja ja paiskus katusele sõiduauto Ford, mida juhtis 68aastane Stanislav, kes viidi ravile Pärnu haiglasse.

Libeduse tõttu juhtus õnnetus ka Halinga vallas Lehu külas Mõisaküla-Metsavere tee 3. kilomeetril. Seal oli teelt välja sõitnud veoauto, mida juhtis 56aastane mees. Inimesed õnnetuses vigastada ei saanud.

Pärnu politseijaoskonna patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse juhi Sander Peremehe sõnutsi on eile hommikul juhtunud õnnetused kinnituseks sellele, et sügistalviste muutlike tee- ja ilmastikuoludega tuleb liikluses arvestada.

"Viimastel ööpäevadel on plusskraadid üsna kiiresti vaheldunud külmakraadidega. Ei ilm ega libedus põhjusta liiklusõnnetusi, liiklusohutus oleneb inimesest," ütles Peremees.

Peremehe sõnade kohaselt on nullilähedase temperatuuriga, kui lisanduvad veel udu või sademed, raske tajuda, kas teekate on niiske või kattunud musta jääga.

"Libeduse esinemist võib iga juht ettevaatlikult pidurdades ise kontrollida. Selleks tuleb valida teelõik, kus ei ole teisi liiklejaid ja kiirus pole suur. Järsult pidurdades ja liialt suure kiirusega sõites on oht, et juht kaotab sõiduki üle kontrolli ja sõidab kas teelt välja või põrkab kokku mõne teise sõidukiga," rääkis ta.

"Loodetavasti on kõik juhid vaadanud üle oma sõiduki rehvide nõuetele vastavuse ja vahetanud suverehvid talviste vastu. Rehvid mõjutavad oluliselt teel püsimist ja pidurdusteekonda," ütles Peremees. "Oluline on enne sõidu alustamist veenduda, et sõiduki tuled ja kojamehed on korras ning klaasid puhtad. Muutlike ilmadega on hea nähtavus väga oluline."

Pikemate vahemaade läbimiseks tuleks Peremehe jutu järgi varuda aeg, et ootamatult muutunud oludega ohutult sihtpunkti jõuda. "Lubatud piirkiirus ei tähenda seda, et just nii kiiresti peab sõitma – see on lubatud kiirus ideaalsete tee- ja ilmastikuoludega. Igal juhil olgu tarkust valida sõidukiirus vastavalt tee- ja ilmastikuoludele ning arvestada oma oskusi ja juhtimiskogemusi," lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles