Vaino Kallas: Kuidas Vene tankid Pärnusse jõudsid

Vaino Kallas
, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaino Kallas.
Vaino Kallas. Foto: PP

Septembris 1944 Pärnus aset leidnud sündmuste kohta on Pärnu Postimehes avaldatud eri andmeid. Möödunud on 71 aastat ja neid, kes tollal toimunut veel mäletavad, jääb aina vähemaks. Ometi on need sündmused osa Pärnu ajaloost.

11. novembri Pärnu Postimehes kirjutab Olaf Esna: “Loomulikult kuulsid pärnakad sõja ajal mürsuplahvatusi, aga need toimusid taevas, kui sakslaste õhutõrjekahurid ehk flakid peletasid kutsumata külalisi.”

Tegelikult kuni 1944. aasta juulini sakslaste õhutõrjeüksusi Pärnus ei olnud. Juuli algul 1944 toodi Pärnusse Saksa 6. õhutõrjediviisi 127. õhutõrjegrupi viis patareid, kus oli kokku 39 eri kaliibriga (20, 37 ja 88 mm) kahurit, mis asusid linna servas Tallinna maantee ääres, Oja ja Kaevu tänava nurgal (praegu korterelamud), lennuväljal, sadamas ja Papiniidus linna karjamaadel. Kogu Pärnus oleku ajal ei tulistanud need patareid kordagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles