Mereteadlane: veetase võib tõusta kriitilise piirini pühapäeva öösel

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivõrd veetase jääb kõrgeks terveks laupäevaks ja pühapäevaks ning pühapäevaks ennustatakse juba järgmist tormi, siis võib veelgi kriitilisem olukord tekkida ööl vastu esmaspäeva. Arhiivifoto.
Kuivõrd veetase jääb kõrgeks terveks laupäevaks ja pühapäevaks ning pühapäevaks ennustatakse juba järgmist tormi, siis võib veelgi kriitilisem olukord tekkida ööl vastu esmaspäeva. Arhiivifoto. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Keskööks tõuseb merevesi kõikjal Lääne-Eestis pea kriitilise tasemeni või pisut üle selle. Enim mõjutab see Haapsalu ja Rohuküla, Pärnus jääb vesi võrreldavale tasemele möödunud nädala tormi tekitatuga, rääkis TTÜ meresüsteemide instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts Vikerraadio saates "Uudis+".

Kõutsi sõnutsi on see üsna tavapärane sügisene olukord, mis jätkub seni, kuni talviseid olusid pole veel tekkinud. Soojade sügisilmadega jätkuvad tormid üsna regulaarselt.

Pärnus on mudelarvutuse järgi alust arvata, et keskööks peaks veetase 140-150 sentimeetrini tõusma ehk natuke kriitilisest piirist allapoole.

Kõuts hoiatab, et kuivõrd veetase jääb kõrgeks terveks laupäevaks ja pühapäevaks ning pühapäevaks ennustatakse juba järgmist tormi, võib veelgi kriitilisem olukord tekkida ööl vastu esmaspäeva.

Kõuts kinnitas, et mereilma prognoos 48 tunniks on 70–80% täpsusega, kolme kuni viie päeva ennustamisel liigub täpsus juba alla 50%. Seetõttu ei taheta pikki prognoose anda, sest need ei pruugi tõele vastata ja see hakkab mõjutama inimeste käitumist tormihoiatuste korral.

Lääne päästekeskuse direktor Ivar Kaldasaun hoiatas, et ette võib tulla elektrikatkestusi, võivad langeda puud ja oksad, lahtised esemed võivad hoovi pealt lendu tõusta.

"Tuul on peamine riskifaktor. Selleks tasub valmis olla ja võimalikud ohud varakult likvideerida: et ei oleks hoovis lendu tõusvat kraami, auto ei oleks murduda võivate puude all, et kodus oleksid aknad kinni, oleks patareisid, telefonid oleks laetud ja oldaks valmis elektrikatkestusteks," tuletas Kaldasaun tavapärast tormiohutust meelde.

Veetaseme kriitiline piir on Pärnus 160 sentimeetrit üle keskmise. Sellest alates hakkaks merevesi ranna lähedal paiknevaid tänavaid üle ujutama.

Vastavalt ilmateenistuse nädalavahetuse prognoosile on päästeamet valmis reageerima nii tavapärastele kui tormist tingitud päästesündmustele.

Päästeamet tuletab meelde, et tormise ilmaga tasub oma käigud ja tegevused hoolikalt läbi mõelda. Rannaaladele uudistama minna ei tasuks.

Tugevat tuult jätkub ilmateenistuse prognoosi kohaselt kogu nädalavahetuseks. Tugev tuul võib kaasa tuua murdunud puud, lahtised katuseplekid ja elektrikatkestused.

Päästeteenistus koostööpartneritega jälgib pidevalt olukorda ja on valmis reageerima tugevast tuulest põhjustatud päästesündmustele. Vajadusel on nn tormibrigaadid välja pannud ka teised ametid ja omavalitsused.

Päästeamet palub elanikel võtta ametlikke prognoose ja käitumisjuhiseid tõsiselt.

Päästeamet soovitab:
*Õuest kokku korjata kerged ja lahtised esemed, parkida sõidukid lagedale või garaaži.
*Mõelda põhjalikult läbi oma väljasõidud ja võimalusel lükata need edasi ilma paranemiseni.
*Vältida niinimetatud katastroofiturismi üleujutuspiirkondadesse, see võib olla ohtlik teile endale ja takistada operatiivteenistuste tööd.
*Väljas liikudes ja autoga sõites tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, kuna tormiga võib murduda puid ja teeolud halveneda.
*Kui sõit on vältimatu, tankige auto ja võtke kaasa laetud mobiiltelefon.
*Arvestada tuleb elektrikatkestustega ja laadida täis mobiiltelefonide akud.
*Neil, kel joogivesi sõltub elektrist, tuleb mõelda vee varumisele.

Hädaabi saamiseks ja otsest ohtu kujutavatest purustustest teatage hädaabinumbril 112.

Elektrikatkestustest tuleb teatada Elektrilevi rikketelefonil 1343.

Infot teeolude kohta saab maanteeinfo numbrilt 1510.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles