Inimesed liiguvad kooli ja tööle pimeduses

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülejõe kooli läheduses kustub tänavavalgustus kella kaheksa paiku.
Ülejõe kooli läheduses kustub tänavavalgustus kella kaheksa paiku. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus pikendab tänavate valgustamise aega, sest elanikud on ette heitnud, et pimedad tänavad seavad ohtu eelkõige lapsed.

“Kontrollisin hommikul Tallinna maantee tänavavalgustuse kustumise aega, Ülejõe põhikooli ees kustub tänavavalgustus kell 8.07,” kirjeldas Ülejõe kooli direktor Margus Veri. “Selge ilmaga on sel ajal väljas pime, pilvede ja vihmaga on olukord veelgi halvem,” rääkis ta.

Üks kodanik postitas novembrikuus linna kodulehele mure, et tänavavalgustus kustutatakse kolmveerand kaheksa hommikul, kui kooli liigub palju lapsi ja väljas on täiesti pime.

Linnaelanik Evi soovib, et õhtul võiksid lambid varem põlema minna, sest kella nelja paiku on tänavatel juba autojuhi jaoks ebameeldivalt hämar. “Palun mõtleme selle peale, jõulud on tulemas ja soovime, et kõik jõuaksid tervelt koju,” ütles ta.

Linnavalitsuse tehnovõrkude peaspetsialisti Jaan Põlma sõnade järgi on probleemid tingitud sellest, et tänavavalguse põlemise üle otsustab andurist “silm” ja konkreetset aega süttimiseks ei ole ette nähtud. Kuna andurid otsustavad kogu piirkonna valgustuse üle, ei arvesta silm mõne tänava või ülekäiguradadega.

“Praegugi, kui mõne meetri kõrgusel on üsna valge, on puude-põõsaste alused ja tagused pimedad,” kirjeldas Põlma. Peaspetsialist selgitas, et mõni tänav on puuderikkam ja laiem ning valgus on seal loomulikult teistsugune. Linnas on kokku sadakond fotosilma.

“Kui tuled hommikul kauem põlevad, hakkavad need ka õhtuti varem põlema,” rääkis Põlma ja lubas, et fotosilmi üritatakse reguleerida. “Kuigi hämarareleedele ei mõju edasi-tagasi keeramised hästi, ei pääse me pimedal ajal sellest.”

Põlma ütlust mööda tuleb etteheiteid valgustuse kohta just sügis- ja varasel kevadperioodil, kui maas pole lund – see muudaks samuti tänava valgemaks.

Linnavalitsus on palunud hooldefirmal pikendada tänavavalgustuse põlemise aega Kesklinnas, Mais ja Ülejõel, kus asuvad koolid ja lasteaiad. Eriti tähelepanelikult kontrollitakse ülekäiguradade valgustatust.

Mujal Eestiski on liialt vara kustuva tänavavalguse probleem tõstatatud. Läinud nädala “Pealtnägija” näitas kaadreid Tallinna ülekäigurajast, kus hukkus hommikul seda ületanud koolipoiss. Lindilt selgus, et paar minutit enne õnnetust kustus vöötraja juures tänavavalgustus.

Linnavalitsuse avalike suhete nõunik Karin Õunap toonitas, et liikluses on palju abi helkurist, tagab ju liiklusohutuse kõigi panus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles