Galerii: Uued näitused väärtustavad tekstiilikunsti ja ajalugu

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu uue kunsti muuseumis avati reedel kaks uut näitust, millest üks on traditsiooniliseks saanud kogude väljapanek ja teine toob vaatajateni valiku tekstiilikunstnike Ehalill Halliste, Mare Kelpmani ja Ene Parsi loomingust.

Kolmanda kultuuriväärtuslike kogude näituse „Kogu, hoia, jaga“ keskseks teemaks on meri. Näituse avamisele kogunenud publik võis nautida Kabli laevameistrite järeltulija Dora Kesperi maale kapten-reeder Marksoni laevadest.

Käsmu meremuuseumi rajaja Aarne Vaik tõi kaasa kogu ahingutest, laevamudelitest, merekaartidest jt merega seotud esemetest, uhkeid laevamudeleid eksponeerib ka merendushuviline Heikki Eller.

Merega seotud naiselikumat poolt – naiselikku retro-supelkostüümide kogu näitab Marika Kruuse koos Ruth Huimerinna fotodega.

Henno Sepa kogu on pühendatud Pärnu lahe ääres kasvanud Paul Keresele, kelle sünnist möödub 7. jaanuaril 2016 sada aastat.

Näituse koostas Mark Soosaar.

Tekstiilikunstnikke  ühendab soov tutvustada rahvusliku tekstiilipärandi rikkust nüüdisaegses võtmes.  Ehalill Halliste tõi näitusele „Eesti mustrid“ gobeläänvaibad, mis inspireeritud eesti rahvarõivastest ja nende rikkalikest lillkirjadest. Mare Kelpman esitleb digitaalselt kootud mustvalgeid vaipu ning laserlõikes teostatud pitsilisi paneelkangaid, Ene Pars kasutab oma pärimustekstiilide loomisel lapitehnikat, suurendades ja õmmeldes värvikateks vaipadeks eestlaste rahvarõivaseelikute triibumustrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles