Kilingi-Nõmmest viib õhuliin elektri Riia linna

Silvia Paluoja
, reporter, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavanema kabinetti kiirustasid esmaspäeval Kilingi-Nõmme - Riia kõrgepingeliini rajamisega seotud Pärnu ja Viljandi maakonna ning Eleringi esindajad, viimaste hulgas saabus planeerija Triin Lepland.
Pärnu maavanema kabinetti kiirustasid esmaspäeval Kilingi-Nõmme - Riia kõrgepingeliini rajamisega seotud Pärnu ja Viljandi maakonna ning Eleringi esindajad, viimaste hulgas saabus planeerija Triin Lepland. Foto: Urmas Luik

Kilingi-Nõmme saab jälle otseühenduse Riiaga, ainult et mitte nii nagu vanadel headel aegadel, mil sealt võis sõita bussi ja rongiga Läti pealinna, vaid kõrgepingeliini kaudu.

Rajatav 330kilovoldine kõrgepingeliin Kilingi-Nõmme – Riia TEC-2 on osa naaberriikide Eesti ja Läti vahelisest kolmandast ühendusest ja Balti riikide ühtsest elektrivõrgust. Ettevõtmine läheb maksma 170 miljonit eurot, üle poole rahast annab Euroopa Liit. Maksumusse on arvestatud kõrgepingeliini väljaehitamine Harkust, mis jõuab Sindi kaudu Kilingi-Nõmme ja jätkub sealt Viljandi–Tartu suunal.

Eestis läheb AS Eleringi tellimisel valmiv ja talle kuuluv 100 meetri laiuse koridoriga kõrgepingeliin Kilingi-Nõmmest alates 13,9 kilomeetrit, jõudes Abja vallas Raamatu külas Läti piirini. Sealt edasi peavad plaanima ja ehitama kõrgepingeliini lätlased, ühisrajatise valmimise tähtaeg on 31. detsember 2020, seega on aega viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles