Toomas Alatalu: Putin põrnitseb tigedalt nurgast

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Analoogiat sellele, mis on saanud Vladimir Putin sõjast Süürias, annab sõdade ajaloost otsida. Septembris, kui Venemaa viis oma lennukid Süüriasse, lennutas selle presidendi Bashar al-Assadi Moskvasse ja tagasi ja alustas ISILi (kalifaadi) meeste pommitamist õhust, oli Putin veendunud, et muu maailm, keda ta agiteeris ÜRO kõnepuldist ja kuluaarides, tuleb temaga kaasa.

Paraku oli vaid Prantsusmaa president Francois Hollande valmis Putinit toetama ja lennukikandja Charles de Gaulle põrutas Süüria rannikule, et olla võimaliku ühisväejuhatuse baas. Ent kõigest nädal hiljem suundus laev Pärsia lahte “asendama missiooni lõpetavat USA lennukikandjat”. Teisisõnu: Pariis kuuletus USA-le. Sealtpeale ongi Moskva olnud sunnitud ajama oma asja Süürias üksi.

7. oktoobril Süüriale tiibrakettidega antud lööke Kaspia merel asunud laevadelt võib pidada nii Vene uute relvade näitamiseks kui Putini sünnipäeva omapäraseks tähistamiseks. Kõik ülejäänu – 17. novembril alanud Süüria pommitamine Saratovist ja Mozdokist startivate kaugpommitajatega, naftatootmisega seotud alade lauspommitamine, T90-tankide uute mudelite andmine Süüria armeele – kõneleb sellest, et vastane osutus sitkemaks, kui Kremlis eeldati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles