Peeter Olesk: Kirjandusteadust Pärnust

Peeter Olesk
, kirjandusteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Olesk.
Peeter Olesk. Foto: PP

Võrdlev kirjandusteadus uurib eri rahvaste kirjandust ja nendevahelisi seoseid. Erinevad on näiteks saksa ja soome kirjandus. Kirjandustevahelisi seoseid kannavad autorite isiklikud kogemused, inimeste väliskirjanduslik lugemus näiteks vaimuliku kirjavara kaudu, võõrkeelsete teoste ja kirjanike tõlkimine ning tutvustamine emakeelsele lugejale ja selleks nii kodumaise kui rahvusvahelise võrgustiku loomine.

Ühte ja samasse rahvuskirjandusse kuuluvate autorite võrdlemist isekeskis võrdlevaks kirjandusteaduseks ei peeta, ehkki pole kahtlust, et näiteks Friedebert Tuglase, August Gailiti ja Peet Vallaku novellisüsteem on täiesti erinevad.

Maailmakirjandus ei ole rangelt võttes teadus, vaid selle üks objekte, mida me üle maakera ei hoomagi. Maailmakirjandus on paljude rahvaste kirjandusest loodav üldpilt nõnda, nagu see mingis ruumipunktis on jälgitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles