Arnold Unt: Randivälja loo avalikustamise järel võtsid minuga ühendust inimesed, kes lootsid oma lähedasi leida

Silvia Paluoja
, reporter, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Militaararheoloog Arnold Unt ütleb, et otsib sõjahaudu missioonitundest ja igal leiul on oma lugu, nii nagu Randivälja külas Kivissaare talu maalt leitud kuuel tundmatuks jäänud eesti sõjamehel.
Militaararheoloog Arnold Unt ütleb, et otsib sõjahaudu missioonitundest ja igal leiul on oma lugu, nii nagu Randivälja külas Kivissaare talu maalt leitud kuuel tundmatuks jäänud eesti sõjamehel. Foto: Urmas Luik

Arnold Unt valetas ennast vanemaks, kui vanaema näitas talle ajalehekuulutust, millega otsiti vähemalt 15aastasi poisse abiks arheoloogilistele väljakaevamistele.

Paari tuhande aasta vanuste raudmeeste asemel otsib Unt maapõuest lähiminevikku ja on kaitseministeeriumi lepingupartner sõjahaudade kaitse seaduse raames. Tema juhendamisel tulid päevavalgele Randivälja külas mõrvatud kuue eesti sõjamehe säilmed.

Missioonitundest tööle ajendas teda suguvõsa lugu vanaonu pojast Hennust, kes 17aastasena hukkus Lükka punkrilahingus ja kelle säilmed ta 66 aastat hiljem Võrumaa metsast üles leidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles