Peeter Järvelaid: Jõulusoovid oma riigile

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid
Peeter Järvelaid Foto: PP

Meie esivanematele oli advendiaeg looduse järgi periood, mil kiired suve- ja sügistööd olid tehtud ja sai rohkem pühenduda kodustele toimingutele, et edukalt üle elada talv. On pimeduse aeg, kui päevad lühikesed. Kuid elatakse ju ikka lootuses ja lootust annab see, et veidi kannatust ja hakkab lühikeste sammudega minema kevade poole, kui meie vööndis tuleb lausa unelmate aeg, kui on valge ja parajalt soe ja elamine tõesti kõigiti mõnus.

Ürgne ootus

Kristlik kirik andis sellele ootusele advendiaja tähenduse, ühtlasi langeb see kokku vanema ja ürgsema ootusega. Need kaks ootust sobisid meie natuuri ja arusaamisega ümbritsevast. Nüüd nimetame seda Eesti kultuuriks ja erutume selle säilimise pärast, kui meile püütakse väga lühikese aja jooksul pähe toppida arusaamisi, mis väga hästi ei sobi kokku selle maailmaga, mille oleme sügavalt omaks võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles