Abiturient uuris valge kääbuse sündi

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Talmar tõdes, et teda huvitavad loodusained, oma tuleviku tahab ta siduda mehhatroonika ja tootmise arendamisega.
Mihkel Talmar tõdes, et teda huvitavad loodusained, oma tuleviku tahab ta siduda mehhatroonika ja tootmise arendamisega. Foto: ARDI TRUIJA/

Sütevaka humanitaargümnaasiumi abiturient Mihkel Talmar uuris Pernova hariduskeskuse tähetornis tehtud fotode põhjal kauge galaktika supernoova plahvatust ja tõestas sellega, et Pärnu gümnaasiuminooruk võib jõuda samade järeldusteni kui kõrgtehnoloogiat kasutavad tippteadlased.

Reedel kaitses Mihkel Talmar gümnaasiumi astronoomiaalase teadustöö "Supernoova SN 2014 J heleduskõvera määramine", mis on esimene kohaliku tähetorni vaatlusandmete põhjal kirjutatud uurimus Pärnus. Talmar rääkis, et Pernova loodusmaja teleskoobi abil on võimalik tähetornis pildistada kauges galaktikas toimunud supernoova plahvatust, mis toimus 12 miljonit aastat tagasi, aga mida alles nüüd sai siin vaadelda. Astronoom Aarne Pauli tehtud tosina fotoseeria põhjal andis määrata supernoova tüüp ja kaugus. Selliste andmete abil kirjeldavad teadlased universumi paisumist.

Teadustöö sündis kooli astronoomiakursuse jätkuna: selleks, et füüsikat oleks huvitavam õppida, on Sütevaka humanitaargümnaasiumis juba teist õppeaastat kavas pakkuda loodussuuna õpilastele megamaailma füüsika valikkursust, mis tähendab sissejuhatust astronoomiasse ja astronoomilisi vaatlusi. Õpetaja on Pernova loodusmaja astronoom Aarne Paul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles