Paugutamine reostab jõulurahu

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehnika.
Pürotehnika. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kuigi pürotehniliste paugutite müümine on juba aastaid keelatud, kuuleb õhtusel ajal pea igas asulas kärgatusi, mis inimesi ehmatavad ja häirivad.

Tehnilise järelevalve ameti kinnitusel ei ole paugutite müümine ega kasutamine juba 2010. aastast lubatud. Ruf Ilutulestike pürotehnik Rinald Kodasma kinnitas, et nemad ega ükski konkurentidest paugutajaid enam ei paku. 

Ometi võib kaubanduskeskuste ajutistest ilutulestiku müügilettidest osta nii paukherneid, paugunööri kui pürotehnilisi vilesid, mille hinnasildil seisab hoiatus valju heli kohta. Kodasma selgitas, et paugutite ja muu heliefektiga püroriistade vahe seisneb selles, et paugutid on mõeldud ainult paugu tegemiseks ja nendega muud efekti ei kaasne. Ta lisas, et iga pürotehniline toode teeb peale silmailu pauku. 

"Erinevus on heliefekti tugevuses," täpsustas tehnilise järelevalve ameti kemikaali- ja mäetööde osakonna juhataja Kaimar Eilo keelatud paugitite ja lubatud paukherneste vahet.

Küll on Hansa Ilutulestike juhataja Kalle Tüüri andmeil just Pärnu kohta kuulda olnud, et siia tuuakse keelatud pürovahendeid üle piiri, eelkõige Poolast, sest Pärnu jääb transiiditeele. "Mõnel võivad paugutid veel vanast ajast alles olla," arvas Tüür inimesi ehamatavate kärgatuste kohta.

Kuigi paugutamine paelub just algklasside poisse, kinnitasid Ruf ja Hansa Ilutulestike esindaja, et nende lettide töötajad järgivad toodetele kehtestatud vanusepiiranguid ja kahtluse korral küsib müüja vanuse tõendamiseks dokumenti. Tüür märkis, et tulevärk on juba eri vitriinidesse sorditud, et väikesed poisid üldse ei vaatakski selliseid tooteid, mida neile müüa ei tohi. "Hinnasildi nurgal on vanusepiirangki kirjas," selgitas ta, kuidas üle 12aastastele ja 18aastastele mõeldud tooted üksteisest eraldatud on.

Isegi seaduslikke püroriistu ei tohi kasutada oludes, kus kaasnev heli- või valgusefekt kaasinimesi oluliselt häirib, ega rikkuda öörahu, välja arvatud 1. jaanuaril, 25. veebruaril ja 24. juunil. Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesment ütles, et politsei on saanud teateid paugutamisest häiritud inimestelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles